Najbolje srpske kompanije značajno popravile poslovanje – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Najbolje srpske kompanije značajno popravile poslovanje

Najlikvidnije kompanije u Srbiji čije se akcije prodaju na berzi u prvih šest meseci 2021. godine snažno su oporavile poslovanje posle pandemijske 2020. godine, a neke nadmašile rezultate iz 2019. godine, pa je ukupan prihod u odnosu na isti period prošle godine porastao za 28,7 odsto.

Najveći doprinos popravljanju tog zbirnog rezultata dala je Naftna industrija Srbije (NIS) čiji je profit skočio na 6,08 milijardi dinara u odnosu na prošlogodišnji minus od 10,25 milijardi dinara.

Visoke dvocifrene stope rasta registrovale su sve kompanije iz realnog sektora, a Tehnogas, Metalac i Alfa plam uspeli su da podignu profitabilnost iznad predpandemijskog nivoa. O tome govori broker Nenad Gujaničić.

“Messser Tehnogas, koji je dosta vezan za našu industriju je zabeležio rekordan polugodišnji profit koji je premašio nivo od 10 miliona evra, bolje rezultate u odnosu na 2019. godinu ostvario je i proizvođač peći i štednjaka Alfa Plam iz Vranja koji je zabeležio profit veći od pet miliona evra u odnosu na prošlu godinu kada je imao gubitak. Holding Metalac, koji je sistem od velikog broja kompanija, a poznat je po proizvodnji posuđa, zabeležio je najveći polugodišnji profit koji je veći nego iz 2019. i 2018. godine, a iznosi preko tri miliona evra.

U Komercijalnoj banci, nakon privatizacije pada profit kao, pre svega, posledica činjenice da je novi većinski vlasnik nova Ljubljanska banka iz Slovenije zauzela čvrsti kurs kada su u pitanju obezbeđenja za date kredite.

U kompaniji Dunav osiguranje povećane su premije oko pet-šest odsto za prvih šest meseci, ali je profit pao za osam odsto, jer su povećani rashodi na ime štete.

Kada govorimo o kompanijama koje su imale negativno poslovanje, jedino je Aerodrom Nikola Tesla u prvih šest meseci zabeležio minoran gubitak koji je za 90 odsto niži u odnosu na prošlu godinu. Taj negativan rezultat poslovanja je pre svega posledica činjenice da je pandemija imala veliki uticaj na poslovanje aerodroma.

Uprkos odličnom poslovnom trendu kompanija sa Beogradske berze korpa akcija Beleks 15 od početka godine imala je rast od svega 7,5 odsto, a reperni indeks na Ljubljanskoj berzi pokazuje rast od 33 odsto, dok hrvatsko tržište kapitala registruje skok od 13,4 odsto.

Beta

Tags
Back to top button