OECD neznatno smanjila prognozu svetskog rasta za 2021. – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

OECD neznatno smanjila prognozu svetskog rasta za 2021.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) danas je neznatno smanjila prognozu svetskog rasta za 2021. godinu na 5,7 odsto u odnosu na prethodnih 5,8 odsto, ukazujući na „vrlo nejednak oporavak“ prema zemljama zavisno od nivoa javne podrške za vreme krize i nivoa antikovid vakcinacija.

Za 2022. godinu se ipak očekuje malo jača ekonomska aktivnost nego što je prethodno predviđeno, od 4,5 odsto, što je za 0,1 procentni poen više nego ranije.

„Ekonomski rast se oporavio ove godine zahvaljujući snažnoj podršci javnih vlasti i efikasnom vakcinisanju i ponovnom pokretanju brojnih ekonomskih aktivnosti“, napisala je organizacija u svom izveštaju.

Posle istorijske recesije 2020. godine kada je svetska privreda pala za 3,5 odsto, svetski BDP danas je viši nego pre pandemije, navela je institucija.

Organizacija je znatno podigla predviđeni rast za evro zonu, koja prema njoj treba da beleži rast BDP-a od 5,3 odsto, u odnosu na 4,3 koliko je procenjeno u maju.

Međutim izgledi su pogoršani za SAD, gde se prema novoj prognozi očekuje rast od šest odsto u odnosu na prethodnih 6,9 odsto.

To je manje nego što predviđa služba za budžet američkog Kongresa koja je u julu prognozirala privredni rast od 6,7 odsto ove godine.

Za Kinu OECD nije promenila predviđanja za 2021, i ostaje očekivani privredni rast od 8,5 odsto ove godine, i 5,8 odsto 2022. godine.

Tags
Back to top button