Nema ko da radi – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Nema ko da radi

Milioni Amerikanaca koji su ostali bez posla na početku pandemije sada nailaze na veliku ponudu na tržištu rada.

Međutim, zbog širenja delta soja koronavirusa, radnici ne žure da se vrate na posao, iako će novčana pomoć koju dobijaju od vlade isteći, a neki poslodavci nude i veće plate, piše Glas Amerike.

U Šarlotu, Severnoj Karolini, kao i u mnogim delovima SAD, vlasnici lokala ne mogu da nađu dovoljno radnika. Oglasi za posao su svuda po gradu, a lokalna stopa nezaposlenosti je pala sa 14 na 5 odsto. Ekonomista Metju Mezgar izjavio je da je federalna novčana pomoć veća od plate koju su neki zarađivali pre pandemije.

“I sa tom visokom kompenzacijom, ljudi nisu voljni da se vrate na posao i zarađuju manje od pomoći”, kaže Mezgar.

Drugi navode da ne žele da se vrate na posao zbog bliskog kontakta koji imaju sa ljudima, u momentu kada od koronavirusa u SAD dnevno umire više od 1.500 ljudi.

“Meni se čini da većina izbegava da se vrati na posao iz bezbednosnih razloga. Neki moji nezposleni prijatelji nisu ni tražili nove poslove, vratili su se da žive sa roditeljima i planiraju da tako ostane dok se ne osete bezbedno”, kaže Aleks Džordan Ku, koji traži posao.

Velika prepreka povratku na posao je i to što mnogi ne mogu da priušte da im neko čuva decu, što je eskaliralo kada su zbog kovida zatvorene škole. To delimično može biti rešeno kada se škole ponovo otvore, što nije slučaj sa vrtićima koji nemaju dovoljno osoblja.

Kako bi podstakla ljude da se vrate na posao, Bajdenova administracija najavljuje subvencije za brigu o deci koje su predviđene zakonom o infrastrukturi i socijalnoj pomoći vrednom 3,5 triliona dolara.

Na nedavno održanom sajmu zapošljavanja u Virdžiniji, mnogi su se raspitivali za veće plate, ali i za zdravstveno i penziono osiguranje.

Predsednik sindikata zaposlenih na aerodromu u Šarlogu, Vilijam Volc, smatra da je radnicima potrebno povećati plate na najmanje 17 dolara na sat, sa sadašnjeg minimalca od 7,25 dolara.

Mnogi poslodavci su i povećali satnice, pa je tako minimalac u Amazonu sada 18 dolara, a bio je 15 pre pandemije koronavirusa.

Ekonomisti kažu da će, osim povećanja plata, ključna biti i kreativnost poslodavaca i da će morati da modifikuju neka radna mesta kako bi pronašli dovoljno radne snage.

Tags
Back to top button