Rok za prijavu poslodavaca za program Moja prva plata – 20. septembar – Bankar.rs
SAVETI ZA POSAOSLIDERSVE VESTI

Rok za prijavu poslodavaca za program Moja prva plata – 20. septembar

Preduzetnici, mikro, mala, srednja preduzeća i velike kompanije u Srbiji imaju rok do 20. septembra da se prijave za učešće u drugom ciklusu programa “Moja prva plata” koji im omogućava da, uz subvencije države, zaposle mlade do 30 godina starosti, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali.

On je posetio kompaniju Esensa koja će učestvovati i u drugom ciklusu tog programa u kojem će šansu za prvo radno iskustvo dobiti još 10.000 mladih u Srbiji koji imaju srednje ili visoko obrazovanje.

Prijavljivanje mladih za učešće u novom ciklusu programa je od 1. do 31. oktobra.

„U programu je prošle godine učestvovalo 8.224 mladih, 90 odsto je reklo da će ovaj program da preporuči svojim prijateljima, a 80 odsto je bilo zadovoljno poslodavcem i izlazilo želju da radi kod njega“, rekao je Mali.

On je dodao da je 2012. godine nezaposlenost mladih bila 50 odsto a sada je između 21 i 22 procenta, ali je cilj da taj broj bude još znatno manji.

Kroz program „Moja prva plata“ kompanije dobijaju mogućnost da izaberu kandidate koje će obučiti u skladu sa svojim potrebama, a troškove obuka snosi država.

Program traje devet meseci, država je mladima obezbedila mesečnu naknadu od 22.000 dinara za one koji konkurišu sa završenom srednjom školom i 26.000 dinara za one sa visokim obrazovanjem. Poslodavci mogu da isplate i dodatna sredstva.

Vlasnik kompanije Esensa Miomir Nikolić rekao je da je firma među prvima prošle godine oglasila radne pozicije u okviru programa, angažovala troje mladih ljudi koji su posle obuke pokazali odlično znanje i dobili posao.

„U drugom ciklusu kompanija traži pet kandidata na različitim pozicijima i očekujemo da ćemo ponoviti uspeh iz prvog ciklusa i zaposliti mlade ljude“, kazao je Nikolić.

Direktor Sektora za strateške analize u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović rekao je da je prvi ciklus programa „Moja prva plata“ veoma uspešno završen i da očekuje da se rezultati ponove, jer sve ankete pokazuju da bi čak 90 odsto mladih i poslodavaca preporučilo drugima da konkurišu.

„Bitka za mlade kadrove je bitka za stratešku budućnost kompanije i zato pozivam sve poslodavce da iskoriste ovu odličnu priliku, prijave se za učešće i podrže zapošljavanje mladih i njihov ostanak u Srbiji“, rekao je Vesović.

Program Vlade Srbije „Moja prva plata“ sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Кancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Privredne komore Srbije.

Tags
Back to top button