Češki holding preuzeo Beohemiju – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Češki holding preuzeo Beohemiju

Češki holding Central European Industries preuzeo je Beohemiju od dosadašnjeg vlasnika, srpske kompanije Preston holding.

Naime, kompanija Central European Industries iz Češka i Preston holding potpisali su u Privrednoj komori Srbije Ugovor, povodom preuzimanja Beohemije od strane češke kompanije.

Milun Trivunac, savetnik predsednika PKS pohvalio je tom prilikom nameru češke kompanije da investira u Srbiju i istakao da Češka i Srbija tradicionalno imaju dobre bilateralne i trgovinske odnose, saopšteno je iz PKS.

“Nova investicija doprineće daljem uspešnom razvoju Beohemije i osvajanju tržišta jer je češka kompanija kredibilan i stabilan partner, što je u ovakvoj vrsti transakcija i najvažnija stavka. To garantuje uspeh investicije“, rekao jeTrivunac.

U okviru poslovnog plana CE Industries, osnova daljeg razvoja zasniva se na proširenju asortimana robe široke potrošnje i približavanju postojećih i budućih artikala iz svog portfolia potrošačima Srednje i Jugoistočne Evrope, navode iz PKS.

Davor Milićević, predsednik kompanije “Preston holding“ istakao je da će uz “nou-hau“ i finansijsku podršku češkog investitora Beohemija koja već uspešno posluje u zemljama regiona i na tržištima Austrije, Severne Italije i Slovenije, ojačati svoju poziciju i dobiti pristup potrošačima Srednje i Jugoistočne Evrope.

Roman Kratohvil iz CE Industriesa iskazao je zadovoljstvo što se kroz ovu investiciju nastavlja tradicionalno dobra saradnja srpske i češke privrede.

“Kompanija Beohemija je prepoznata kao odlična baza za širenje poslovanja, povećanja udela na postojećim kao i razvoj novih tržišta“, rekao je Kratohvil.

Češka je među deset najvažnijih investitora u Srbiji, a novom investicijom dodatno ojačava poziciju, kazao je Tomaš Kuhta, ambasador Češke u Srbiji, navodeći da je “u prošloj godini vrednost trgovinske razmene premašila 1,2 milijarde evra, a očekuje da ova godina donese još bolje rezultate“.

Poručio je i da je ambasada na raspolaganju svim kompanijama koje su zainteresovane za saradnju.

“Central European Industries” obuhvata petnaest kompanija sa više od 2.000 zaposlenih i prometom od preko 200 miliona evra, navode iz PKS.

Tags
Back to top button