Pad cena deonica na Vol Stritu: Ulagači nesigurni zbog sporijeg oporavka privrede – Bankar.rs
FOREXSLIDERSVE VESTI

Pad cena deonica na Vol Stritu: Ulagači nesigurni zbog sporijeg oporavka privrede

Cene deonica na Wall Streetu su pale jer su ulagači nesigurni zbog usporavanja oporavka privrede, daljnjeg širenja delta varijante korona virusa i najava o povećanju poreza.

Dow Jones skliznuo je 292 boda, ili 0,84 odsto, na 34.577 bodova, S&P 500 pao je 0,57 odsto, na 4.443 boda dok je Nasdaq indeks pao je 0,45 odsto, na 15.037 bodova.

Na početku jučerašnjeg trgovanja ti indeksi su porasli jer su ulagače ohrabrili nešto slabiji podaci o inflaciji nego što se očekivalo jer su u avgustu potrošačke cijene porasle 0,3 odsto u odnosu na prethodni mesec, a 5,3 posto u odnosu na isti mesec prošle godine, prenosi Index.hr.

Iako je inflacija i dalje vrlo visoka, ulagači se nadaju da je, kako tvrde čelnici američke centralne banke, privremena.

Kasnije tokom dana veryanski indeksi su, međutim, zaronili u negativno područje jer se ulagači plaše daljeg usporavanja oporavka privrede, s obzirom na nastavak širenja delta varijante korona virusa.

Ove nedelje će biti objavljeni i izveštaji o potrošnji u maloprodaji i raspoloženju potrošača u SAD, koja će pokazati da li je širenje delta varijante korona virusa uticalo na potražnju.

U fokusu ulagača je i predlog predsednika SAD Džoa Bajdena o budžetskom paketu vrednom 3.500 milijardi dolara, koji uključuje povećanje korporativnog poreza s 21 na 26,5 odsto.

Predložene poreske izmene mogle bi, prema analitičarima Goldman Saksa, da smanje zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u idućoj godini za otprilike 5 odsto.

Tags
Back to top button