Mali: Ove godine imaćemo privredni rast 6,5 odsto – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Mali: Ove godine imaćemo privredni rast 6,5 odsto

Srbija je za prvih šest meseci ove godine imala stopu privrednog rasta od 7,6 odsto i očekujemo da ćemo biti među prve tri zemlje u Evropi po brzini rasta i dinamici oporavka, naveo je ministar finansija Siniša Mali.

Siniša Mali je u tekstu pisanom za jubilarni broj „Blica“ istakao da se očekuje da će privredni rast za celu godinu iznositi najmanje 6,5 odsto.

„Važan je i podatak da je naš kumulativni rast od 2017. godine, kada je završena fiskalna konsolidacija, do ove godine iznosio 17,2 odsto. U istom periodu Hrvatska je imala kumulativni rast od 5,4 odsto, Severna Makedonija 6,4 odsto, Crna Gora 8,4 odsto, Bosna i Hercegovina devet procenata i Albanija 11,4 odsto“, naveo je Mali.

Istakao je i da se u 2022. godini očekuje novo povećanje penzija, plata kao i minimalne zarade.

Kada je reč o direktnim stranim investicijama one su u prvih sedam meseci ove godine iznosile dve milijarde i 72 miliona dinara, što je za oko 30 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Ministar je naveo i da je budžetom za ovu godinu za kapitalne investicije opredeljeno oko 430 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Ocenio je da je sadašnja vlast od države kojoj je pretio ekonomski sunovrat, Srbiju uzdigla do jake, stabilne ekonomije, regionalnog lidera koji ostvaruje impresivne ekonomske rezultate.

U tom smislu je naveo da je Srbija 2012. godine imala pad privrede od minus 0,7 odsto, BDP je u apsolutnom iznosu bio 33 milijarde evra a danas je 51,3 milijarde, strane direktne investicije su 2012. činile 2,2 odsto BDP i to neto, dok su na primer u 2019. imale učešhe od 7,7 odsto u BDP-u.

Mali je posebno ukazao na veliku pomoć privredi i građanima za prevladavanje posledica epidemije korona virusa za šta je, kroz tri paketa, izdvojeno oko osam milijardi evra, odnosno 17,4 odsto BDP-a.

Tags
Back to top button