SaaS – Usluga koja će Indiji doneti bilion dolara – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

SaaS – Usluga koja će Indiji doneti bilion dolara

Jedan od najpopularnijih oblika računarstva u oblaku je softver kao usluga (ili SaaS – Software as-a-Service), definisan kao model distribucije softvera u kojem provajder usluga ugošćava aplikacije za kupce i čini ih dostupnim ovim korisnicima putem interneta.

Ovaj oblik usluga mogao bi u Indiji da do 2030.godine dostigne vrednost od čak billion dolara i kreira gotovo 500.000 novih radnih mesta.

Ovo pokazuje izveštaj konsultantskih kuća McKinsey & Co. i SaaSBoomi u kome se navodi da je u Indiji prisutno gotovo hiljadu SaaS kompanija od kojih je 10 vredno oko milijardu dolara.

Prema rečima izvršnog direktora kompanije Freshworks Giriša Matrubutama, ovo je prilika za IT sektor u ovoj zemlji koja se nije ukazala još od 90-tih godina prošlog veka. Freshworks je jedna od najpoznatijih indijskih SaaS kompanija i uskoro će izaći na berzu. Kompanija pravi softver koji pomaže kompanijama da uspostave bolju komunikaciju sa svojim potrošačima i jedna je od najstarijih “unicorn” kompanija. “Unicorn” kompanije su male i mlade softverske kompanije čija se vrednost procenjuje na više od jedne milijarde dolara. Freshworks je krajem 2019.godine procenjen na 3,5 milijardi dolara,piše Biznis i finansije.

Druge indijske Saas kompanije usmerene su na niše za biznis. Tako na primer Zenoti, još jedna “unicorn” kompanija, radi sofvere za spa industriju i salone za lepotu.

Prema izveštaju, prošle godine investitori su uložili 1,5 milijardi dolara u indijske Saas kompanije.

Tags
Back to top button