U ECB rešeni da ne podižu kamatne stope do 2024. – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

U ECB rešeni da ne podižu kamatne stope do 2024.

Evopska centralna banka (ECB) zadržala je u četvrtak svoju monetarnu politiku nepromenjenom, ali je odlučila usporiti tempo kupovine vrednosnih papira putem programa PEPP.

ECB očekuje da će inflacija biti ispod cilja do 2023. godine, što znači da ECB neće povisiti kamatne stope najmanje do 2024. Istovremeno, možemo očekivati određenu stopu kupnje vrednosnih papira čak i nakon završetka programa PEPP -a, putem programa APP.

Nastavak vrlo snažno stimulišuće monetarne politike poboljšao je raspoloženje na tržištima pred kraj nedelje, prenosi portal Seebiz.

U SAD-u je u avgustu dodano 235.000 novih radnih mesta, što je znatno ispod očekivanja tržišnih analitičara, koji su očekivali da će američka privreda u avgustu moći otvoriti ili popuniti preko 700.000 radnih mesta. Gospodarski oporavak usporava se više nego što se očekivalo na račun delta soja koronavirusa, a svedoci smo kašnjenja u lancima snadbevanja diljem sveta.

Delta soj koronavirusa koči potražnju u SAD-u. Istovremeno, u ponedeljak je istekao savezni program pomoći nezaposlenima, koji će ostaviti gotovo devet miliona ljudi u Sjedinjenim Državama bez sredstava za život. Moratorijum na deložacije već je istekao.

Revidirani podaci pokazali su da je privreda europodručja u drugom tromesečju poslovalo nešto bolje nego što se isprva mislilo, sa 2,2% tromesečnog rasta. Potrošnja domaćinstva bila je glavni pokretač rasta u drugom tromesečju, gde s obzirom na nivo uštede ima još mnogo prostora za dalji rast. Potrošnja domaćinstva, uprkos rastu od 3.7 odsto u drugom tromesečju, i dalje je 6 odsto ispod nivoa pre pandemije, prenosi portal Seebiz.

Istovremeno, istraživanja pokazuju da problemi s globalnim lancima snadbevanja koče ulaganja u evropodručje.

Ipak, nije sve tako crno. Ako delta soj ne zaustavi globalni oporavak, problemi u lancu snadbevanja trebali bi nestati do 2022. godine, a korporativna ulaganja trebala bi značajno doprineti privrednom rastu u idućem razdoblju.

Tags
Back to top button