ECB spremna da toleriše veću inflaciju, blago smanjuje kriznu kupovinu obveznica – Bankar.rs
BANKEEVROPSKE BANKESLIDERSVE VESTI

ECB spremna da toleriše veću inflaciju, blago smanjuje kriznu kupovinu obveznica

Evropska centralna banka (ECB) poručila je u četvrtak da je spremna privremeno da toleriše ubrzani rast cena u evrozoni, ali planira blago da smanji kupovinu obveznica do kraja godine, ocenivši da time neće dovesti u opasnost povoljne uslove finansiranja.
Centralna monetarna institucija evrozone zadržala je kamatnu stopu za refinansiranje banaka na nula posto i kamatnu stopu na depozite na minus 0,5 posto.

U ECB-u očekuju da će ključne kamatne stope ostati na sadašnjem ili još i nižem nivou dok inflacija ne dosegne ciljanih dva posto “znatno pre kraja” 2023. godine i kroz duže vreme do kraja tog razdoblja.

“To bi moglo implicirati i razdoblje u kojem će inflacija biti umereno iznad ciljanog nivoa”, istakli su.

I dalje će kupovati obveznice u sklopu ‘standardnog’ programa podsticanja ekonomskog rasta i inflacije u vrednosti 20 milijardi evra mesečno, sve dok bude potrebno kako bi se pojačao efekt sniženih kamatnih stopa i neposredno pre njihovog podizanja.

Do kraja godine blago će smanjiti kupovinu obveznica u sklopu kriznog pandemijskog programa (PEPP), budući da to po njihovoj proceni neće dovesti u pitanje očuvanje povoljnih uslova finansiranja u evrozoni.

“Na temelju zajedničke procene uslova finansiranja i prognoza inflacije Upravno veće procenjuje da se povoljni uslovi finansiranja mogu sačuvati i umereno smanjenom vrednošću neto kupovine imovine u sklopu PEPP-a u poređenju s prethodna dva tromesečja”, navode.

Ponovili su i da će krizni program ukupne vrednosti 1.850 milijardi evra ostati na snazi barem do kraja marta 2022. odnosno dok ne ocene da je krizna faza pandemije završila.

seebiz

Tags
Back to top button