Skupština Srbije danas raspravlja o predlogu Ane Ivković za viceguvernera NBS – Bankar.rs
ANALIZENBSSLIDERSVE VESTI

Skupština Srbije danas raspravlja o predlogu Ane Ivković za viceguvernera NBS

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas rad, a na dnevnom redu je izbor viceguvernera Narodne banke Srbije, za kojeg je, na novi mandat od šest godina ponovo predložena Ana Ivković.

Predloženi kandidat ispunjava zakonom propisane uslove za izbor na funkciju viceguvernera, što je na najbolji način potvrdjeno obavljanjem te funkcije u prethodnom periodu na izuzetno kvalitetan način, navedeno je u obrazloženju koje je potpisala guverner Narodne banke Jorgovanka Tabaković.

Poslanici na početku postavljaju pitanja nadležnima, nakon čega će započeti raspravu.

Guvernerka Narodna banka Srbije Jorgovanka Tabaković obrazložila je danas predlog da se viceguvernerka Ana Ivković ponovo izabere na tu funkciju, jer joj sadašnji mandat ističe 25. septembra, navodeći da je u proteklih osam godina inflacija niska i stabilna, dinar je ojačao, a povećane su devizne rezerve i rezerve u zlatu.

Tabaković je, u Skupštini Srbije, zahvalila predsedniku Srbije Aleksandru Vučić na podršci kako bi NBS mnogo lakše ostvarivala svoje zacrtane ciljeve.

Zatečenu visoku inflaciju, dvocifrenu, u 2012. godini u roku od godinu dana spustili smo na nizak nivo i skoro osam godina je na nivou od oko dva odsto. Time čuvamo vrednost realnih dohodaka privrede, primanja građana i predvidive uslove poslovanja, rekla je Tabaković.

Dinar je ojačao prema evru za 0,9 odsto, a NBS je od 2012. godine na deviznom tržištu kupila 3,46 milijardi evra, za ovih devet meseci preko milijardu evra, dodala je ona.

Tabaković je napomenula da su bruto devizne rezerve na kraju avgusta 15,6 milijardi evra, odnosno od avgusta 2012. godine su povećane za 5,5 milijardi evra, dok su neto devizne rezerve udvostručene.

Od kraja 2012. godine rezerve u zlatu smo do danas uvećali za 21 tonu i danas iznose 36,8 tona. Vrednost je utrostručena, tada su vredele 600, a sada 1,8 milijardi evra, rekla je Tabaković.

Ona je pohvalila rad viceguvernerke Ane Ivković i u ovim rezultatima, ali pre svega kada je reč o pregovorima s Međunarodnim monetarnim fondom i drugim finanijskim institucijama.

Tags
Back to top button