Rekordno interesovanje za nekretnine u Srbiji – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Rekordno interesovanje za nekretnine u Srbiji

U Srbiji vlada rekordno interesovanje za nekretnine pokazuju rangliste najposećenijih sajtova. Na “Amazon”-ovoj “Aleksa” rang listi najposećenijih veb sajtova u Srbiji, Republički geodetski zavod našao se na, do sada, rekordnom 16. mestu, a u prvih pedeset sajtova nalaze se još četiri portala čija je jedina ili prvenstvena svrha oglašavanje nepokretnosti.

Reforme, koje je Srbija sprovela u domenu digitalizacije servisa državne uprave, omogućile su eksplozivan rast građevinske industrije. Građevinarstvo je doživelo intenzivno ubrzanje kroz realizaciju velikih državnih infrastrukturnih projekata koje su, potom, pratili projekti stambenih kompleksa. Snažna i dinamična građevinska industrija zamajac je i za razvoj drugih privrednih grana. Republički geodetski zavod je uspeo da isprati sve potrebe tržišta za sigurnom trgovinom nekretninama što i pokazuje rekordno visoka pozicija na “Aleksa” rang listi.

RGZ je jedina katastarska institucija u svetu koja se u svojoj zemlji rangira među 50 najposećenijih sajtova i to u samom vrhu, na 16. mestu, uz globalne sajtove kao što su “Google”, “Youtube”, “Facebook” i popularne domaće informativne portale.Takav rezultat ostvaren je zahvaljujući RGZ-ovom sistemskom pristupu da obezbedi digitalni katastar sa transparentnim, pouzdanim i lako dostupnim podacima i tako uspešno isprati rast građevinske industrije i potrebu da u Srbiji osigura bezbedno trgovanje nepokretnostima.

Digitalne servise RGZ-a koriste i građani i privreda jer su prepoznali kvalitet podataka katastra nepokretnosti koji uspeva da isprati ubrzani razvoj tržišta nepokretnosti i građevinske industrije.

Uz eKatastar, Adresni registar, Registar cena nepokretnosti, GeoSrbiju i druge digitalne servise koje je kreirao, RGZ je, uz podršku Svetske banke, razvio i revolucionarni softver za upis nepokretnosti čija implemenacija počinje. Očekuje se da će, u narednom periodu, sa potpunom imlementacijom softvera, koji je najsavremeniji u svetu, katastar nepokretnosti postiži značajno ubrzanje u postupku rešavanja svih zahteva za promenu vlasnika nepokretnosti.

Tags
Back to top button