Amerika bi mogla da bankrotira – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Amerika bi mogla da bankrotira

Sjedinjene Američke Države finansijski su iscrpljene podsticajima kojima su sprečavale produbljivanje recesije izazvane pandemijom

Prema pisanju Fajnenšel tajmsa i Njujork tajmsa, šefica američkog Treasury-a (pandan evropskim ministrima finansija) uputila je vrlo dramatično pismo američkim kongresnicima.

Dženet Jelen tvrdi kako je Treasury iscrpeo sve “vanredne mere” za finansiranje države, te bi od oktobra Sjedinjene Američke Države mogle biti u situaciji da više ne mogu da plaćaju obaveze. Tvrdi kako ne mogu da procene tačno vreme kad bi Amerika mogla da prestane da plaća obaveze, to jest da bankrotira, ali je utvrdila kako brzo ističe vreme u kom se može sprečiti ekonomska katastrofa, prenosi Jutarnji list.

“Jednom kad sve moguće mere i gotovina ne budu bili dostupni, odnosno kada budu potpuno iscrpljeni, Sjedinjene Američke Države neće moći da ispune obaveze po prvi put u svojoj istoriji”, napisala je Jelen.

Kako bi odložili bankrot, američki Treasury prošli je mesec suspendovao investicije u Fondu za penziono i invalidsko osiguranje, Fondu za beneficije penzionera u poštanskoj službi i Fondu za penzionisanje državnih službenika. Drugim rečima, prestali su da ulažu u buduće penzije državnih zaposlenih.

Sjedinjene Američke Države finansijski su iscrpljene podsticajima kojima su sprečavale produbljivanje recesije izazvane pandemijom.

Jelen je takođe izjavila kako bi bankrot mogao da izazove “nepopravljivu štetu” ekonomiji Sjedinjenih Američkih Država i globalnim finansijskim tržištima. Tvrdi kako i samo vremensko približavanje toj mogućnosti čini ogromnu štetu.

Ukratko, izabrani predstavnici u Kongresu primili su jedno od najdramatičnijih pisama američkih fiskalnih vlasti koje bi se moglo nazvati vapajem.

Tags
Back to top button