Bitkoin pao 10 odsto nakon uvođenja u platni promet u El Salvadoru – Bankar.rs
FOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Bitkoin pao 10 odsto nakon uvođenja u platni promet u El Salvadoru

Cena bitkoina je dramatično pala u utorak kada je El Salvador usvojio najveću kriptovalutu po tržišnoj kapitalizaciji kao zakonsko sredstvo plaćanja, postavši prva zemlja u svetu koja je to učinila.
Bitkoin je na jutarnjem trgovanju pao za čak 16 posto spustivši se ispod nivoa od 43.000 dolara, nakon čega je tokom dana blago smanjio minus na oko 9,5 procenata i trgovao se na 46.892,04 dolara, prema podacima sa platforme KoinMetriks.

Eter je potonuo za 12 posto na 3.441,21 dolara, izveštava CNBC.

Na platfomama za trgovanje MikroStratedži i Koinbejz takođe je registrovan pad cene od oko 9,0, odnosno 4,0 odsto, respektivno. Korisnici Koinbejza su doživljavali u utorak ujutro odlaganje ili otkazivanje transakcija u “većoj meri”, objavila je ova kompanija na Tviteru, dodajući da su ti problemi rešeni do popodnevnih sati.

Slične probleme imali su i korisnici na kripto berzama Kraken i Gemini.

El Salvador je na dan kada je uveo bitkoin kao zvanično sredstvo plaćanja privremeno onemogućio korišćenje državne aplikacije digitalnog novčanika Ćivo, kako bi povećao kapacitet servera, što je sprečavalo nove korisnike da ga instaliraju, objavio je salvadorski predsednik Najib Bukele u tvitu.

„Na bilo koji podatak koji korisnici pokušaju da unesu u ovom trenutku sistem će odgovoriti porukom ‘eror’“, naveo je on.

Tags
Back to top button