Trgovci valutama oprezni uoči sastanka ECB – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSLIDERSVE VESTI

Trgovci valutama oprezni uoči sastanka ECB

Američki dolar je ojačao prema evru, dok je prema jenu ostao stabilan, pošto investitori iščekuju sednicu Evropske centralne banke (ECB) i odluke o monetarnoj politici, kako bi procenili potencijalna buduća kretanja na valutnim berzama.
Dolar je ojačao u odnosu na jedinstvenu vautu evrozone sa ranijih od 1,19 dolara na 1,1872 dolara za evro na azijskom trgovanju, a prema japanskom jenu je ostao stabilan na 109,79 jena, prenosi Rojters.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi šest glavnih rivala, iznosio je 92,200 poena.

Trgovci kažu da će buduća kretanja na tržištima valuta verovatno zavisiti od ishoda sastanka ECB-a u četvrtak, kao i od narednog, oktobarskog izveštaja o radnim mestima u SAD.

Takođe procenjuju da će Federalne rezerve verovatno odložiti bilo kakvo smanjenje programa kupovine obveznica nakon prošlonedeljnih slabih podataka o novootvorenim radnim mestima.

S druge strane, ekonomisti ne isključuju neku vrstu ublažavanja kupovine obveznica ECB-a, ali kolebanja evra i rast cena akcija na berzama ukazuju na nešto drugačiji stav trgovaca po tom pitanju.

Britanska funta je neznatno skliznula prema dolaru na 1,3830 dolara, a blago su oslabili i novozenadski i australijski dolar prema američkoj valuti.

Nakon odluke centralne banke Australije da smanji kupovinu obveznica za jednu milijardu na 4,0 milijarde australijskih dolara i da produži trajanje tog programa do najmanje polovine februara sledeće godine zbog usporavanja oporavka usled novog talasa kovida, australijski dolar je na kratko porastao prema američkom rivalu, ali je ubrzo zatim pao.

Ove nedelje na radaru investitora je i sastanak Banke Kanade u sredu. Očekuje se da će referenta kamata biti zadržana na postojećem nivou, i da neočekivani ekonomski pad u drugom kvartalu neće poremetiti planove banke vezane za pooštravanje monetarne politike u daljem toku ove godine.

Kanadska valuta je oslabila na 1,2543 kanadskih dolara za jedan američki dolar, ali se i dalje drži blizu višedecenijskog maksimuma.

Na kripto berzama, bitkoin i eter su ostali stabilni na nivou od 52.736 dolara, odnosno 3.927 dolara, respektivno.

Tags
Back to top button