Potrošnja hleba u Srbiji opala za oko 40 odsto za 15 godina – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Potrošnja hleba u Srbiji opala za oko 40 odsto za 15 godina

Potrošnja hleba, bez peciva, u Srbiji trenutno iznosi 51 kilogram po stanovniku godišnje, što je prema statističkim podacima oko 40 odsto manje nego pre 15 godina kada se trošilo 91,5 kilograma hleba, prenela je današnja „Politika“.

Prema podacima udruženja „Žitounija“, ukupna potrošnja hleba po regionima je ispod trenutnog proseka u razvijenijim područjima Srbije, a iznad tog nivoa u siromašnijim.

„Procenjujemo da je, za razliku od hleba, potrošnja peciva u razvijenijim regionima veća od procenjenog proseka koji iznosi 10 kilograma po stanovniku godišnje“, naveli su za „Politiku“ iz „Žitounije“.

Smanjena potrošnja hleba nije nužno proizvod slabije kupovne moći građana.

Kako su precizirali, prema podacima poslednje godišnje ankete o potrošnji domaćinstva, u Beogradu se troši 60,5 kilograma, u Vojvodini 51 kilogram, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 62,8, a u južnoj i istočnoj Srbiji 68,7 kilograma hleba po stanovniku godišnje.

Predstavnik Unije pekara Srbije Zoran Pralica kazao je da se u Srbiji svakoga dana proda 2,5 miliona vekni hleba.

Prema njegovim rečima, manja potrošnja ove namirnice rezultat je trenda u ishrani.

Istovremeno, kako je naglasio, zbog niže cene povećana je prodaja hleba „Sava“.

„Potrošnja statistički jeste manja, ali mislim da postoje velike razlike u regionima i manji broj stanovnika. Prosečno, ne konzumiramo manje hleba i to je i dalje dominantna namirnica“, rekao je Pralica.

Prema poslednjim podacima, Nemci konzumiraju 57 kilograma hleba godišnje po glavi stanovnika, Francuzi 50 kilograma, Britanci 37 kilograma, Amerikanci 17 kilograma, dok je u Indiji godišnja potrošnja hleba i proizvoda od testa po stanovniku 1,7 kilograma.

Politika

Tags
Back to top button