Lepo je biti direktor državne firme: Za bord Montenegro Worksa stiglo više od 80 prijava – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Lepo je biti direktor državne firme: Za bord Montenegro Worksa stiglo više od 80 prijava

Na javni poziv za članove odbora direktora novoosnovane državne kompanije Montenegro Works (MW) prijavilo se više od 80 kandidata.

Od tog broja, njih 66 ima potpune prijave, potvrđeno je podgoričkim “Vijestima” u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Crne Gore.

Poziv za predstavnike borda objavljen je 7. avgusta, a zatvoren 16. avgusta.

”Tim Ministarstva finansija pažljivo evaluira sve pristigle prijave i kontaktiraće sa onim kandidatima kod kojih prepozna potencijal, kao i poklapanje znanja, iskustva, veština i vizije i obavestiti ih o narednim koracima u procesu selekcije. Ubrzo će biti odabrani najkompetetniji za ove zahtevne i odgovorne pozicije i predloženi članovi odbora direktora Vladi, koja je nedavno usvojila zakonit Statut MW u skladu sa odlukom o osnivanju koja je u skladu sa Zakonom o privrednim društvima”, rečeno je u ovom Vladinom resoru, kojim rukovodi ministar Milojko Spajić.

Iz Ministarstva su kazali da je strateški imperativ da budu odabrani kadrove koji imaju znanje, jake upravljačke sposobnosti, volju i snagu da, uprkos pritiscima, sprovode reforme i stvaraju meritokratsku i profesionalnu Crnu Goru koja radi.

”Projekat ’Crna Gora radi’ potreban je Crnoj Gori da bi se uspostavio efikasan mehanizam finansijskog nadzora nad preduzećima u većinskom vlasništvu države i da bi se zaštitio crnogorski budžet od negativnih slučajeva iz prošlosti, kada su izgubljeni značajni prihodi zbog lošeg upravljanja pojedinim državnim firmama. Cilj je da se preduprede štetne posledice za državni budžet, a ne da se kao u gotovo svim dosadašnjim slučajevima samo konstatuje šteta koju trpe građani Crne Gore”, rekli su u ovom Vladinom resoru.

Obaveza Ministarstva finansija je da, kako su kazali, pojačani finansijski nadzor nad većinski državnim kompanijama, a MW je jedno od rešenja na čiju su neophodnost ukazivale međunarodne institucije poput Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske banke za obnovu i razvoj i drugih partnera, piše podgorički list, prenosi Investitor.

”MW će, između ostalog, pružati i strateške smernice Vladi za utvrđivanje jasne politike upravljanja kompanijama u većinskom vlasništvu države, u čemu se ogleda javni interes za predloženi koncept i osnivanje društva”, rekli su u Ministarstvu.

Vlada je prošlog meseca donela odluku o osnivanju MW. Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić izuzeo je mišljenje o formiranju preduzeća smatrajući da je predlog suprotan Zakonu o privrednim društvima, da je takva firma potpuno nepotrebna, da su nejasno definisane njene nadležnosti, buduće delatnosti i prihodi. On nije podržao ni Statut kompanije.

Tags
Back to top button