Mali: Na računu države 277 milijardi dinara u gotovini – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Mali: Na računu države 277 milijardi dinara u gotovini

Na računu danas Srbija ima u gotovini 277 milijardi dinara, odnosno 2,5 milijarde evra, tako da može da reaguje ako se pojave neke nove nepredviđene okolnosti, izjavio je danas za TV Pink srpski ministar finansija Siniša Mali.

Mali je rekao da je za osam meseci 2021. godine ostvaren bolji rezultat za 163 milijarde dinara, odnosno milijardu i po evra, pošto je bio očekivan minus od 234 milijarde, a imamo deficit od 70 milijardi.

„Bolja je naplata svih poreskih oblika, što pokazuje koliko su naše mere bile opravdane. Država je sa osam milijardi evra podržala ekonomiju i to je doprinelo da nema zatvaranja fabrika, gubljenja radnih mesta, da smo zadržali postojeći nivo zaposlenosti, za razliku od mnogo bogatijih zemalja“, rekao je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

On je podsetio da se nastavljaju isplate građanima u okviru trećeg paketa, tako da će najstariji dobiti 50 evra 22. septembra, dok će drugih 30 evra biti isplaćeno u novembru, a u decembru još 20 evra za sve punoletne građane.

„Za prvih šest meseci ove godine imali smo rast od 7,6 odsto, što je ogroman rast, a prošle godine smo imali jedan od najmanjih padova u Evropi. Do kraja godine imaćemo stopu rasta BDP od najmanje 6,5 odsto“, naglasio je Mali i rekao da se država „bori“ da rast BDP bude bliži sedam odsto.

On je rekao da će država predložiti da od 1. januara 2022. godine minimalna zarada bude uvećana 9,4 odsto, odnosno da bude oko 35.000 dinara, odnosno oko 300 evra.

Najkasnije 2023, 2024. godine ispunićemo obećanje da minimalna zarada u potpunosti pokriva minimalnu potrošačku korpu, istakao je Mali.

Mali je najavio da 18. septembra počinje drugo kolo nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“, u okviru kog će biti dodeljeno osam stanova i 30 automobila fijat 500L.

Tags
Back to top button