Privreda i stanovništvo povećali tražnju za kreditima – Bankar.rs
BANKARSKI PROIZVODIBANKEDOMAĆE BANKEKreditiNBSSLIDERSVE VESTI

Privreda i stanovništvo povećali tražnju za kreditima

Rezultati poslednje ankete Narodne banke Srbije pokazuju da su privreda i stanovništvo povećali tražnju za kreditima, a dalji rast je očekivan i u narednim mesecima.

Mala i srednja preduzeća su prethodnih meseci posebno uzimala dugoročne kredite, dok je stanovništvo najviše uzimalo dinarske gotovinske i devizne stambene kredite.

Prema Kreditnom izveštaju Udruženja banaka Srbije, samo je u junu registrovano 103.305 kredita pravnim licima. Kako u NBS kažu, na rast tražnje privrede za kreditima od početka ove godine posebno doprinosi potreba za finansiranjem kapitalnih investicija.

I za poslednji treći moratorijum, koji je bio namenjen žiteljima i preduzetnicima sprečenim da regularno izmiruju svoje obaveze prema finansijskim ustanovama, prema podacima banaka, dvostruko više je bila zainteresovana privreda nego stanovništvo – prijavilo se oko jedan odsto građana i 2,5 odsto firmi. Za prethodna dva zainteresovanost je bila neuporedivo veća – 94 i 92 odsto i 82 i 69 odsto.

Prema poslednjim raspoloživim podacima dobijenim od banaka, do početka jula, klijentima koji su aplicirali za treće odlaganje, odobreno je više od 50.000 zahteva, ukupne vrednosti 111,1 milijardu dinara. Prijave su trajale do kraja aprila, nisu bile automatske kao prethodna dva puta, već su zainteresovani morali samo da traže zastoj i sačekaju odobrenje.

“Najviše odobrenih zahteva dužnika dolazi iz sektora stanovništva – 87 odsto ukupnog broja odobrenih zahteva, dok se, posmatrano prema vrstama kredita, najveći broj odobrenih zahteva odnosi na gotovinske kredite”, podatak je NBS. – Budući da je konkretna mera namenjena prevashodno dužnicima pogođenim ekonomskim posledicama pandemije virusa korona, broj dužnika kojima je ova mera odobrena na njihov zahtev iznosi preko 83 procenta.

Kako kažu, Narodna banka Srbije je ove mere iz decembra prošle godine usmerila na konkretnu podršku građanima i privredi koji usled pandemije virusa korona nisu mogli da izmiruju obaveze prema banci. Mogli su da apliciraju i svi koji su bili ekonomski ugroženi poteškoćama u plaćanju rata za kredite.

“Broj upućenih zahteva i građana i dužnika iz domena privrede govori u prilog tome da je ova mera adekvatna podrška prevenciji potencijalnih poteškoća u izmirivanju obaveza prema bankama, kao i ublažavanju posledica pandemije virusa korona”, kažu iz NBS. – Tom merom uspešno je očuvan visok kvalitet kreditnih portfolija banaka, o čemu govori podatak da je učešće problematičnih kredita u ukupnim pozajmicama dodatno smanjeno u odnosu na pretkrizni nivo – na 3,6 odsto, koliko je iznosilo na kraju juna 2021. godine.

Za godinu dana je prema podacima UBS broj kredita preduzetnicima veći za oko 15 procenata, dok su pravna lica za 7,5 odsto podigla više pozajamica nego lane. I u odnosu na prethodni mesec zabeležen je skok od oko dva odsto.

Procena na osnovu analize stručnjaka je da će rast tražnje za kreditima malih, srednjih i velikih prezueća biti veći od pet odsto, do početka oktobra. U prethodnom tromesečju, kako je anketa pokazala, banke su nastavile sa umerenim ublažavanjem standarda na dinarske kredite privredi, dok je blago pooštravanje bilo zastupljeno kod devizno indeksiranih zajmova. Slična očekivanja banke imaju i za naredno tromesečje.

Izvor: Novosti

Tags
Back to top button