Koje novčanice se najviše falsifikuju u Srbiji? – Bankar.rs
ANALIZEFOREXNBSSLIDERSVE VESTI

Koje novčanice se najviše falsifikuju u Srbiji?

Narodna banka Srbije je za prvu polovinu godine otkrila 1.894 falsifikovane novčanice. Kroz njihovu stručnu proveru para koje su prevareni građani predali na ekspertizu, otkriveno je i 606 lažnih deviza.

Iako sve centralne banke širom sveta pokušavaju da proizvedu novac sa takvim zaštitnim elementima koje je vrlo teško imitirati, svake godine budu otkriveni lažnjaci, jer i falsifikatori nastoje da se, koristeći tehnička sredstva, što više približe originalu. Zato stručnjaci upozoravaju na oprez, naročito kada su novčanice od 1.000 dinara u pitanju, jer su one falsifikovane u 61,46 odsto slučajeva. Dodaju i da vizuelno izgledaju isto, ali da se prelaskom jagodicom prsta na originalu mogu osetiti neravnine.

U prvih šest meseci ove godine otkriveno je 547 lažnih apoena više nego u isto vreme lane, a gotovo u istom broju kao 2019. godine.

“U strukturi otkrivenih falsifikata novčanica gotovog novca, dominantno učešće imaju apoeni od 1.000 dinara, 2.000 – 21,86 odsto i 500 dinara koje čine 15,26 odsto kopija”, podatak je Izveštaja NBS. – Ova tri apoena zajedno čine 98,58 procenata ukupnog broja falsifikata novčanica gotovog novca.

Kada je reč o vrednosti lažnog novca – oko 90 odsto čine novčanice od hiljadu i dve hiljade dinara. Statistika kaže da na milion komada originalnih novčanica u opticaju budu otkrivena četiri komada falsifikovanih novčanica gotovog novca. Na milijardu dinara u opticaju, otkriveno je 6.586,56 dinara falsifikovanog novca.

“U ovom periodu je otkriveno i 606 novčanica falsifikovanog stranog novca”, podatak je NBS. – U pitanju je 418 novčanica evra, od čega najviše onih od 50 i 200 evra, što je razlika u odnosu na ranije godine, kada je apoen od 100 evra bio zastupljeniji.

Među lažnjacima je i 108 komada američkih dolara, u najvećem broju su apoeni od 100 dolara. Još 80 falsifikata su konvertibilne marke – 19 novčanica, po jedan komad švajcarskog franka i švedske krune, a dva nemačke marke i 57 komada apomena hrvatske kune. Osim ovog novca koji je otkriven u opticaju, policija je pre izlaska na tržište zaplenila još 8.128 komada falsifikovanih novčanica evra, kao i 493 hrvatske kune.

Kada posumnja da ima falsifikovanu novčanicu, građanin može da prijavi najbližoj policijskoj stanici ili u najbližu banku – kažu u menjačnicama. – Svi menjači su u obavezi da imaju aparat za otkrivanje lažnih para, a sami građani to mogu teško da primete jer su tehologije falsifikovanja sve naprednije.

Tags
Back to top button