Slovenija uvodi porez na kriptovalute? – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Slovenija uvodi porez na kriptovalute?

Slovenačka finansijska uprava (Furs) predlaže promenu oporezivanja dohodaka koji dolaze od kriptovaluta.

Porez bi se plaćao na iznos virtualne valute otkupljene u jednoj od valuta ili na iznos koji se koristi za kupovinu stvari. Poreska stopa bila bi određena na deset odsto

“Naglašavamo da se neće raditi o oporezivanju dobiti, već oporezivanju iznosa koji će fizička osoba, poreski rezident Slovenije, primiti na svoj transakcijski račun prilikom otkupa virtualne valute ili će nešto kupiti’, rekli su iz uprave i predlažu da se oporezivanje kriptovaluta uredi na način koji bi doneo novi zakon.

To bi za njih značilo mnogo pojednostavljenja, jer Furs više ne bi proveravao niti utvrđivao koliko je posredničkih transakcija dužnik imao i koliko je kriptovaluta kupio ili prodao.

Trenutno postoji više od 1000 različitih kriptovaluta, a među poznatijima su bitcoin i ethereum. Prema sadašnjem režimu, poreski tretman prihoda od poslovanja u virtualnoj valuti zavisi od okolnostima pojedinačnog slučaja.

U načelu, međutim, fizičke osobe moraju da plate porez na kapitalnu dobit od prodaje virtualnih valuta u slučaju da ostvare takav prihod u vezi s obavljanjem svojih delatnosti, stoji na web stranici Fursa.

Bonitet.com

Tags
Back to top button