Avganistan srlja u ekonomsku katastrofu – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Avganistan srlja u ekonomsku katastrofu

Američko Ministarstvo finansija i MMF su pozvani da preduzmu korake i omoguće vladi koju vode talibani ograničen pristup deviznim rezervama zemlje.

Na to ih je pozvao Visoki član Izvršnog odbora centralne banke Avganistana Šah Mehrabi, jer, kako se navodi – u suprotnom zemlji preti ekonomska katastrofa.

Talibani su zapanjujućom brzinom preuzeli vlast u Avganistan, ali je malo verovatno da će militantna vlada brzo dobiti pristup svojim međunarodnim rezervama od otprilike 10 milijardi dolara, koje drži DaAvghanistan banka (DAB) uglavnom na računima van zemlje.

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena saopštila je da sredstva centralne banke koje avganistanska vlada ima u Sjedinjenim Državama neće biti stavljena na raspolaganje talibanima, a MMF je objavio da ta zemlja neće imati pristup ni resursima ovog međunarodnog kreditora.

Mehrabi, profesor ekonomije na koledžu Montgomeri u Merilendu i član Izvršnog odbora avganistanske centralne banke od 2002, izjaio je danas u telefonskom intervjuu za Rojters da se Avganistan suočava s “neizbežnom ekonomskom i humanitarnom krizom” ako njegove međunarodne rezerve ostanu zamrznute.

On je naglasio da ne govori u ime talibana, već da to čini u svojstvu aktuelnog člana odbora banke, dodajući da planira da se ove sedmice sastane sa američkim zakonodavcima i da se nada da će uskoro razgovarati i sa zvaničnicima Ministarstva finansija SAD-a.

“Ako međunarodna zajednica želi da sprečiti ekonomski kolaps, jedan od načina bi bio da se Avganistanu omogući ograničen i nadziran pristup njegovim rezervama”, rekao Mehrabi.

Onemogućavanje pristupa će, kaže, ugučiti avganistansku ekonomiju i direktno će pogoditi narod, girajući sve više domaćinstava u siromaštvo.

Mehrabi predlaže da SAD dozvole novoj vladi u Kabulu pristup ograničenom iznosu sredstava svakog meseca, na primer u rasponu od 100 do 125 miliona dolara za početak, a koji bi nadgledao nezavisni revizor.

“Bajdenova administracija treba da pregovara sa talibanima o novčanim sredstvima jednako kao što su pregovarali o evakuaciji”, smatra on.

Ako sva sredstva ostanu zamrznuta, inflacija će, kako objašnjava, nastaviti da raste, Avganistanci neće moći da priušte osnovne egzistencijalne potrebe, a centralna banka će izgubiti glavne alate za vođenje monetarne politike.

“Talibani mogu da prežive od naplate carina, povećanja proizvodnje opijuma ili prodaje američke vojne opreme koju su uzeli, ali će obični Avganistanci svakodnevno trpeti i oslanjati se samo na međunarodnu humanitarnu pomoć ako zemlja ne bude imala pristup deviznim sredstvima”, dodao je Mehrabi.

Posle skoro 20-godišnje američke intervencije u ovoj zemlji, avganistanska ekonomija je postala dolarizovana i visoko zavisna od uvoza koji mora da se plaća u stranoj valuti, rekao je Mehrabi za Rojters.

B92

Tags
Back to top button