Poslovno raspoloženje u eurozoni posrnulo u avgustu – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Poslovno raspoloženje u eurozoni posrnulo u avgustu

Poslovno raspoloženje u eurozoni je oslabilo u avgustu više nego što se očekivalo sa rekordno visokog nivoa u julu, usled oštrog pada optimizma u Francuskoj i Holandiji, dok su predviđanja o rastu prodajnih cena dostigla vrhunac.
Prema objavljenom izveštaju Evropske komisije, indeks ekonomskog raspoloženja u eurozoni je pao ovog meseca na 117,5 poena sa julskog maksimuma od 119 bodova, prenosi CNBC.

Optimizam se pogoršao u svim glavnim ekonomskih sektorima – u industriji je potonuo na 13,7 sa 14,5 poena, u uslugama na 16,8 sa 18,9 bodova, dok je poverenje potrošača palo na minus 5,3 sa minus 4,4 poena u julu.

S druge strane, očekivanja o daljem kretanju prodajnih cena u industriji dostigla su u avgustu rekordan nivo, najavljujući verovatne buduće inflatorne pritiske.

Među potrošačima, inflatorna očekivanja su porasla na 31,1 bod u avgustu sa 30 poena u julu, mada su i dalje znatno ispod istorijskih maksimuma od 38,7 poena zabeleženih 2001.

Planovi zapošljavanja u građevinarstvu, trgovini na malo i uslugama u zoni jedinstvene valute su u avgustu povećani za 1,2 poena na 112,8 bodova, što je najviši nivo od novembra 2018.

Sve u svemu, Francuska je zabeležila najoštriji pad poslovnog raspoloženja za 4,5 poena, a prate je Holandija, Italija i Španija, dok je optimizam u najvećoj ekonomiji eurozone, Nemačkoj, tek neznatno popustio za 0,3 poena, navodi američki medij.

Tags
Back to top button