Od globalnog diva napravio je još većeg giganta – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Od globalnog diva napravio je još većeg giganta

Kada je Tim Kuk postao CEO, Apple je vredio “samo” 349 milijardi dolara, a danas vredi 2,45 biliona dolara.

U avgustu 24. avgusta 2011 .godine Stiv Džobs se povukao sa mesta izvršnog direktora kompanije Apple i to mesto prepustio Timu Kuku. Džobs je posle mesec dana umro od karcinoma.

Кuk se pridružio Eplu u martu 1998. godine kao viši potpredsednik za poslove širom sveta, a potom je bio izvršni potpredsednik za prodaju, pisao je Blic nedavno.

Tokom svog mandata izvršnog direktora, zagovarao je političku reformu međunarodnog i domaćeg nadzora, uvećanje sajber sigurnosti, korporativnog oporezivanja, američke proizvodnje i očuvanja životne sredine.

Apple je danas kompanija koja vredi preko 2 biliona dolara.

Premda je 2020. bila krizna, zbog kasnih isporuka robe iz Kine i prekida u radu, kompanija je ipak uspela da ostvari zavidne rezultate u proteklom periodu.

Cook je u Appleu duže od 20 godina, a ovog novembra slavi 61. rođendan. Možda je još rano za odlazak u penziju, ali Cook, po svemu sudeći, ne namerava da bude na glavnoj poziciji još jednu deceniju

Deonice Applea su skočile neverojatnih 1.022 odsto od augusta 2011, kada je Cook postao CEO kompanije. Takođe, od tada je Apple dostigao tržišnu vrednost veću od 2 biliona dolara, zbog ogromne potražnje za iPhoneom, ali i iPadom, Apple Watchom.

Pod vodstvom Cooka, tehnološki div je lansirao i nove proizvode kao što je Apple Watch i utrostručio je svoju zaradu.

Treba reći i da izvanredni dobici dolaze nakon što su investitori u početku bili skeptični prema Cookovoj liderskoj ulozi u Appleu. Deonice su u početku pale, odmah nakon što je Amerikanac najavio da će zameniti Stevea Jobsa na mestu izvršnog direktora.

Ali deonice su se vremenom oporavile: sa 13,34 dolara od momenta kada je Cook preuzeo tron, na 149,71 dolar koliko otprilike sada vrede.

Očekivanja su bila neverovatno velika kada je reč o Cooku, pre svega, zbog toga što je zamenio genijalnog Jobsa – ali, uspeo je da ih opravda, pa i više od toga.

Pomenuti proizvodi pomogli su da se prihodi Applea maltene utrostruče, na 274 milijarde dolara u fiskalnoj 2020, sa 108 milijardi dolara iz davne 2011. godine.

Kompanija ide u korak s tim da ostvari više od 300 milijardi dolara prihoda u svojoj fiskalnoj 2021, koja se završava u septembru, piše Telegraf biznis.

Tags
Back to top button