Međunarodni monetarni fond dodelio je Srbiji 627,6 miliona – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Međunarodni monetarni fond dodelio je Srbiji 627,6 miliona

Međunarodni monetarni fond (MMF) dodelio je Srbiji 627,6 miliona Specijalnih prava vučenja (SDR).
To je ekvivalentno iznosu od oko 890,22 miliona dolara ili 759,71 milion evra, kaže viceguvernerka Narodne banke Srbije Ana Ivković za Tanjug.

Reč je, ističe Ivković, o priličnom iznosu, s obzirom na to da je kvota Srbije u MMF-u 0,14 odsto.

Prema njenim rečima, MMF je juče distribuirao 95,8 posto od ukupne alokacije 650 milijardi dolara SDR-a, koju je Odbor direktora Fonda odobrio za podršku likvidnosti i borbi država članica protv pandemije i posledica korona krize.

Viceguverner Ivković ocenjuje da je MMF i tokom ove krize pokazao da nije samo “policajac” nego i neko ko brine o globalnim finansijama.

Podseća da se o alokaciji SDR-a govorilo i prošle godine, ali je taj predlog naišao na veću podršku tek ove godine.

“Generalni direktor MMF-a Kristalina Georgieva je krajem jula dala svoj predlog za alokaciju Specijalnih prava vučenja u iznosu od čak 650 milijardi dolara, što je zaista ogroman iznos. Odluka je usvojena na Odboru direktora MMF-a 2. avgusta, a juče je usledila alokacija 95,8 odsto SDR od ukupnog iznosa od 650 milijardi dolara”, objašnjava Ivković.

Napominje da je MMF dao i jasne smernice da je cilj ovih alokacija da se zadovolje dugoročne potrebe za rezervama svake zemlje, da se izgradi potrošačko i poslovno poverenje u zemljama u kojima ono ne postoji i da se pojača tamo gde postoji, kao i da se podrži oporavak od efekata pandemije, posebno najranjivijih zemalja.

Još ne zna za šta će Srbija utrošiti ova sredstva

Kada je reč o korišćenju ovih sredstava, Ivković za Tanjug navodi da je svaka zemlja slobodna da ih koristi u skladu sa svojim mogućnostima.

“Može da ih koristi za jačanje deviznih rezervi, za otplatu nekih skupljih dugova, zatim ako je planirala da izađe na međunarodno tržište može umesto toga da iskoristi ova sredstva”, ističe ona.

Kaže, međutim, da ova sredstva ne smeju da budu zamena za strukturne reforme, što znači da svaka zemlja mora da nastavi da ih sprovodi.

Viceguverner NBS navodi da se još ne zna za šta će Srbija utrošiti ova sredstva, a to će, dodaje, biti predmet dogovora sa nosiocima izvršne vlasti u Srbiji, koji su pokazali da umeju da vode zemlju.

Ivković ocenjuje da ovo puno znači za našu zemlju, pre svega za jačanje poverenja.

“To i za globalni nivo i za međunarodnu zajednicu znači jačanje poverenja, a samim tim i povoljnije finansijske uslove. Što su povoljniji finansijski uslovi na globalnom nivou, to se svakako dobro odražava i na Srbiju”, naglašava ona.

Podseća da su naše devizne rezerve na kraju jula iznosile 14,58 milijardi evra, a da su sada, kako je na prezentaciji izveštaja o inflaciji navela guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković i veće, te da su za 10 odsto veće nego pre krize, što je uspelo retko kojoj zemlji.

Izvor: Tanjug

Tags
Back to top button