Zašto bogataši u SAD kupuju poljoprivredno zemljište? – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJESAVETI ZA POSAOSVE VESTI

Zašto bogataši u SAD kupuju poljoprivredno zemljište?

Početkom godine pisali smo o tome kako milijarder Bil Gejts kupuje poljoprivredno zemljište širom SAD. Iako tada nije bilo jasno zašto to radi i kakva će tom zemljištu biti namena, skoro 100.000 hektara u 18 američkih država bio je signal i za ostale.

Kako piše CNBC, razlog sve većih ulaganja je zato što bogati traže nove načine da zarade svoj novac. Prema njihovom pisanju zna se i šta Gejts radi na svojoj zemlji. Na njegovom poljoprivrednom zemljištu uzgaja se luk, šargarepa, pa čak i krompir koji se koristi za pravljenje pomfrita u McDonald’su. Džef Bezos ima duplo više od njega, a najveći zemljoposednik u SAD je milijarder Džon Maloun, koji poseduje nešto manje od 890.000 hektara. Prema podacima CNBC-a,njih 100 najvećih zemljoposednika ima 1,86 odsto ukupne površine SAD. Najveći deo njihove zemlje čine šume, rančevi i farme.

Američko ministarstvo poljoprivrede procenjuje da je 30% celokupnog poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu ljudi koji sami ne obrađuju zemlju. Oni često kupuju zemljište od poljoprivrednika koji ga poseduju decenijama; ali koji jesu bogati imovinom, ali ne i gotovinom.

„Oni su čitav život proveli na toj zemlji. Njihov kapital je u toj zemlji i vezan za prodaju zemljišta,“rekla je Holi Ripon-Batler, direktorka u Nacionalnoj koaliciji mladih poljoprivrednika.

Privatni zemljoposednici takođe ostvaruju profit koristeći zemljište na brojne načine. Približno 39% od 370 miliona hektara obradivog zemljišta širom SAD -a iznajmljuje se poljoprivrednicima, a 80% tog zakupljenog poljoprivrednog zemljišta je u vlasništvu zemljoposednika, pokazuju podatke iz Ministarstva poljoprivrede.

„Mladi poljoprivrednici su isto tako srećni što iznajmljuju zemlju, jer bez obzira da li ste mladi ili stari, to je posao, zar ne?“ kaže Tomas Peterfi, predsednik Interactive Brokers i vlasnik 235.122 hektara.

Bonitet.com

Tags
Back to top button