Rusija planira da uspostavi ofšor zonu na Kurilskim ostrvima – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Rusija planira da uspostavi ofšor zonu na Kurilskim ostrvima

Rusija namerava da na Kurilskim ostrviima formira slobodnu poresku zonu, izjavio je potpredsednik vlade Jurij Trutnjev u intervjuu za novine RBC.

Kurilska ostrva nalaze se na ruskom dalekom istoku pored poluostrva Kamčatka

“To bi praktično bila ofšor zona. Drrugim rečima, na Kurilskim ostrvima neće ostati gotovo nijedan porez”, otkrio je on, dodajući da ni preduzeća ni ljudi koji će na ostrvima obavljati investicione i komercijalne aktivnosti neće morati da plaćaju porez, prenosi Raša tudej.

O tačnim iznosima preostalih naknada koje bi se plaćale još se razgovara, napomenuo je Trutnjev.

Takođe je naveo da je predloženo da u tom regionu ne bude poreskih inspekcija najmanje deset godina.

Ruski premijer Mihail Mišustin je prošle nedelje naložio nadležnim organima da do 1. septembra dostave predloge o specijalnoj poreskoj šemi za Kurilska ostrva.

Kako se navodi u tekstu, organizacije koje posluju na ostrvima.trebalo bi da budu oslobođene plaćanja poreza na dobit, poreza na dodatu vrednost (PDV) , poreza na imovinu, kao i zemljišnih i transportnih takst. Pored toga, namera je da se uvedu niža obavezna plaćanja premije osiguranja po stopi od 7,6 posto.

„Potrebno je posebno uputstvo o dodatnim merama podrške preduzetnicima u regionu Sahalin. Govorimo o uvođenju posebnog poreskog režima na teritoriji Kurilskih ostrva“, rekao je Mišustin, prema saopštenju vladine pres-službe.

Prema njegovim recima, plan uključuje stvaranje slobodne carinske zone na Kurilima, što je neophodna mera podrške za proizvođače koji će uvoziti robu i opremu na ostrva.

Oporezivanje pojedinaca u smislu poreza na dohodak fizičkih lica ostaće na snazi, kao i porez na proizvodnju akciznih dobara, na izlov ribolovno vrednih bioloških resursa i na aktivnosti finansijskog posredovanja.

Premijer je rekao da su nove mere ključne za ljude koji rade na Kurilskim ostrvima, kako ne bi gubili vreme na popunjavanje papira i kako bi imali jedinstvene ekonomske uslove zbog klimatskih uslova i rada na ostrvima.

Tags
Back to top button