“Vraćaju se strani turisti, devizni priliv skočio 33 odsto” – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

“Vraćaju se strani turisti, devizni priliv skočio 33 odsto”

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da je devizni priliv Srbije od turizma ove godine veći 33 odsto nego prošle.

“U ovom trenutku to je nekih 650 miliona evra. Imamo preko četiri miliona i 600 hiljada noćenja. Dolazak stranih turista je porastao 280 odsto u odnosu na prethodna dva meseca”, rekla je Matićeva za RTS.

Navela je da je sada turistička sezona na 50 odsto u odnosu na 2019. godinu i izrazila očekivanje da će, ako se tako nastavi, statistika biti još bolja.

“Imali smo sjajnu letnju turističku sezonu. Januar, februar i mart bili su kritični kada je reč o kovidu. Tradicionalno imamo dobru sezonu u septembru i decembru. U zavisnosti od kovid situacije, možemo dostići i 70 odsto od rekordne godine. Da se vratimo u 2019. trebaće nam još godinu dana”, ukazala je Matićeva.

Navela je da je podeljeno 150.000 turističkih vaučera.

“Mi smo uspeli i da obezbedimo dodatnih 250 miliona dinara, u odnosu na 500 miliona koliko je bilo predviđeno budžetom. Tih 150.000 vaučera je jako podstaklo domaće turiste da posećuju naše destinacije. Primetan je porast i domaćih turista za nekih 45 odsto”, istakla je Matićeva.

Ona je naglasila da ti podaci ohrabruju i kazala da je dobra stvar što su domaći turisti otkrili Srbiju kao turističku destinaciju.

 

Tags
Back to top button