Automobili će još neko vreme ostati skupi, evo i zašto – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Automobili će još neko vreme ostati skupi, evo i zašto

Očekivalo se da će se u ovom kvartalu isporuka računarskih čipova i proizvodnja automobila vratiti u normalu. Umesto toga, rast broja slučajeva zaraze koronavirusom, posebno u jugoistočnoj Aziji, uzrokuje novu rundu nedostatka delova i gašenja autopogona širom sveta.

To bi već astronomske cene automobila moglo održati visokim.

U četvrtak je to bila Tojota (TM), najveći svetski proizvođač automobila po prodaji vozila, koja je najavila gašenje 14 japanskih fabrika u septembru zbog uticaja Kovida na dobavljače. To će tamošnju proizvodnju smanjiti za oko 40 posto. Tojota takođe zatvara tvornice širom sveta, pri čemu će se severnoamerička proizvodnja verovatno smanjiti za 40-60 posto.

Iz drugog proizvođača automobila – Volksvagena rekli su da bi uskoro mogli biti primorani na slične rezove u proizvodnji, piše Bankar.me

“Novi slučajevi Covida-19 u Aziji, na primjer u Maleziji, dovode do ponovnog zatvaranja ključnih proizvodnih pogona. Kako stvari stoje, očekujemo da će ponuda čipova ostati vrlo promenjiva i napeta u trećem tromesečju 2021. Ne može se isključiti dalje prilagođavanje proizvodnje”, rekli su iz ove fabrike.

Malezija je veliki dobavljač računarskih čipova koji se koriste u automobilskoj industriji.

Tojotine i VW-ove izjave usledile su nakon sličnih najava drugih proizvođača automobila, uključujući General Motors, Ford i Stellantis, proizvođača automobila formiranog ranije ove godine spajanjem Fiat Chryslera i PSA Grupe. Nedostatak dielova su takođe naveli Tesla i početnici poput Nikole, koji se utrkuje u izgradnju svojih prvih električnih kamiona do kraja godine.

“Nedostatak čipova je glavni problem, ali ima toliko poremećaja u lancu snabdevanja. Tu je i nedostatak drugih delova ili delova koji se gomilaju u lukama. Postoje sve vrste ograničenja koja stoje na putu ka povratku na punu proizvodnju”, rekla je Kristin Dziczek, viša potpredsjednica za istraživanje u Centru za automobilska istraživanja.

Ukupna proizvodnja automobila širom svieta i u čitavoj industriji bila je dosta manja u drugom tromjesečju zbog nedostatka čipova. Međutim, proizvođači automobila su očekivali da će se nestašica čipova smanjiti u drugoj polovini ove godine, dopuštajući im da nadoknade proizvodnju.

Tada se dogodila Delta varijanta. Stope vakcinisanja u jugoistočnoj Aziji i dalje su niske, što komplikuje dobavljačima.

Nedostatak čipova koji je zahvatio industriju krajem 2020. i velikim delom 2021. godine bio je više rezultat greške u planiranju nego problema koji se direktno pripisuje pandemiji.

Kad su zatvaranja i narudžbe za boravak kod kuće početkom 2020. uzrokovali veliki gubitak radnih mesta, prodaja automobila u početku je pala. Proizvođači automobila odgovorili su smanjenjem narudžbi delova, uključujući računarske čipove, u očekivanju da bi duboka recesija ubila potražnju za novim automobilima u mesecima, ako ne i godinama koje dolaze.

Međutim, potražnja za automobilima brzo se oporavila, ostavljajući proizvođače automobila bez zalihe potrebnim čipovima. Njihovi dobavljači su već prodali svoj uobičajeni dio kompanijama koje proizvode računare, konzole za videoigre i drugu elektroniku. Potražnja za tim uređajima narasla je tokom pandemije, prenosi Klix.ba.

Za potrošače koji se suočavaju s ograničenim zalihama vozila na prodajnim mestima i rekordno visokim cenama novih i polovnih automobila, stalni poremećaji u proizvodnji poslužiće samo održavanju cena na rekordnom nivou.

 

Tags
Back to top button