Sjajna godina za Savu – Bankar.rs
ANALIZEOSIGURANJESLIDERSVE VESTI

Sjajna godina za Savu

Sava Insurance Group sjajno je poslovala u prvoj polovini ove godine.
U prvom polugodištu Sava Insurance Group ostvarila je neto dobit od 43,5 miliona evra, što je 35,3 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Grupa je prikupila 414,5 miliona evra bruto premije, što predstavlja povećanje od 10,9%. Do rasta je uglavnom došlo uključivanjem Vite u grupu koja je prikupila 54,7 miliona evra bruto premije.

Osim uticaja sticanja Vite i većih bruto premija, na veće prihode uticali su i prihodi od transakcija FOS -a iz polisa, koji su sklopljeni prošle godine, no prihod od ovih osiguranja priznaje se 2021. godine zbog datuma zaključka.

Najveći udeo prihoda predstavlja segment nekretnina, 197 miliona evra, zatim segment života (93,1 milion evra), reosiguranje (50 miliona evra) i sektor za upravljanje penzijama i imovinom (2,1 milion evra).

Bruto potraživanja na kraju juna iznosila su 196,6 miliona evra, što je 2,1 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su neto rashodi potraživanja iznosili 201,4 miliona evra, što je 0,1 posto manje.

Prema podacima Uprave, plan prihoda Grupe biće postignut do kraja godine, a plan neto dobiti malo će biti premašen. Očekuje se da će se prihodi na kraju godine zaustaviti na 685 miliona evra, kao i prikupljene bruto premije. Na dobit će uticati neki veliki katastrofalni gubici u trećem tromesečju: oluje i poplave u zapadnoj Evropi, osobito u Nemačkoj, Belgiji i Kini, te požari u Grčkoj. Prema prvim procenama, ova će šteta premašiti ukupno 10 miliona evra na nivou grupe. Budući da godišnji plan uključuje i velike gubitke koji se nisu dogodili u prvoj polovini godine, grupa za osiguranje procenjuje da će neto dobit grupe premašiti do sada poznate događaje i druge prognoze, što je 13 posto više od prvotno planiranog plana.

seebiz

Tags
Back to top button