Državna podrška tokom pandemije smanjila broj stečaja – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Državna podrška tokom pandemije smanjila broj stečaja

Problemi u poslovanju u stečaj su, tokom prvih sedam meseci ove godine, oterali 217 preduzeća. Korona je pojedine delatnosti skoro potpuno blokirala. Mnogi beleže daleko manje prihode.

Na put ka bankrotu krenulo ih je manje nego ranijih godina. Prema podacima Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, u istom periodu 2020, stečaj je pokrenut nad 224 firme, a godinu pre nad – 305.

Podaci ALSU ukazuju na smanjenje broja otvorenih stečajnih postupaka. Ekonomisti, međutim, upozoravaju da brojke ne treba gledati sa prevelikim optimizmom. Prava slika stanja privrede videće se kada presuše državne dotacije.

“U ekonomskoj krizi smo praktično već godinu i po dana”, ističe Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta. “Nije logično da u takvim vremenima bude manji broj stečajeva. Logično bi bilo da on, u ovakvoj situaciji, pogađa naročito mala i srednja preduzeća koja nemaju tržišnu poziciju. Država, međutim daje izdašnu pomoć i vlasnici preduzeća kalkulišu. Drže otvorene firme. Teško im je, na ivici su noža. Oni začas mogu da skliznu i nagore i nabolje. Pravo stanje će se pokazati tek kada se završi pandemija. Znatno će se smanjiti broj malih i srednjih preduzeća. Neki će prirodno propasti, a neki će ugasiti firme, jer više nema pomoći države.”

Prosečno vreme trajanja za postupke koji su pokrenuti po Zakonu o stečaju iz 2009. je godinu i osam meseci. U slučaju postupaka pokrenutih po Zakonu iz 2004. godine – u stečaju provedu tri godine i deset meseci.

Najduži stečajni postupak se vodi nad dužnikom Zemljoradnička zadruga “Stara Moravica” iz Stare Moravice.
Postupak je otvoren 9. 2. 2001. godine po jednom zakonu, a zatim nastavljen po drugom, kada je za stečajnog upravnika imenovana Agencija za privatizaciju, sada Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, rešenjem Privrednog suda u Subotici od 23. 10. 2007. godine, a koji još uvek nije okončan.

Izvor: Novosti

Tags
Back to top button