Cena gasa za Srbiju ostaje 260 dolara za 1.000 kubika – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

Cena gasa za Srbiju ostaje 260 dolara za 1.000 kubika

Srbija i dalje kupuje gas po 260 dolara za 1.000 kubika od „Gasproma” i ta cena je rezultat dugoročnih ugovora koje naša zemlja ima s ruskim snabdevačem. Pratiće se situacija u narednom periodu i videćemo kakva će cena gasa biti kada dođe vreme za potpisivanje novog dugoročnog ugovora o isporuci, potvrdio je za „Politiku” Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa”, komentarišući najnovije vesti o drastičnom skoku cena gasa koja je pre dva dana premašila 585 dolara za 1.000 kubika.

Inače saglasnost za poskupljenj gasa Srbijagasu daje Agencija za energetiku. Tako da krajnja cena za kupce ne zavisi od ovog javnog preduzeća.

“Ukoliko do bilo kakvih promena dođe, javnost će o tome biti obaveštena, a inače ruski gas je za Srbiju bio i pre ovog poskupljenja jeftiniji za oko 160 dolara za 1.000 kubika od ostatka Evrope”, kaže Bajatović.

Bajatović priznaje da je reč o velikom skoku cenu kakvo nije bilo ni 2008. godine kada su najveći deo Evrope i Srbija danima bili bez gasa zbog problema sa Ukrajinom i kada se nije pitalo za cenu samo da se kupi, ali ga tada nije bilo.

On navodi da ovakve skokove neretko diktiraju berza i trgovci koji umeju da plasiraju priče o veštačkim nestašicama gasa što odmah dovodi do povećanja cene.

Kako prenosi Sputnjik do poskupljenja je došlo nakon odluke „Gasproma” da rezerviše minimum solidnih dodatnih tranzitnih kapaciteta transportnog sistema gasa Ukrajine. Ujutro je cena na čvorištu holandskog TTF iznosila skoro 550 dolara za 1.000 kubnih metara. Nakon objavljenja rezultata aukcije, dostigla je 586,3 dolara, skočivši za otprilike 2,5 odsto.

Snabdevanje prirodnim gasom tržišta u Srbiji je stabilno. Cena ovog energenta regulisana je dugoročnim ugovorom o snabdevanju prirodnim gasom koji važi do početka 2022. godine. Nakon toga, nova cena biće regulisana novim ugovorom koji se, kao i važeći, zaključuje između JP Srbijagas” i ruskog „Gasproma”, navode iz Ministarstva energetike za „Politiku”.
Inače, „Gasprom” je za septembar kupio samo četiri procenta obima dodatnih kapaciteta koje je predložio Kijev, iako je prethodnih meseci kupio sve.

Upitan da li bi ovaj skok cena mogao da utiče i na Srbiju, Srećko Đukić, poznavalac gasnih prilika u Evropi, odgovara da su ovakva poskupljenja normalna leti kada se gas inače kupuje i prave rezerve za zimu, a nema ga dovoljno.

Osim toga Evropa puni svoja gasna skladišta i sprema zimsku sezonu što je dodatno povećalo tražnju i dovelo do povišenja cena.

“Tražnja raste, a „Gasprom” se ne trudi da zadovolji te zahteve, nastavlja da izbegava dopunski transport gasa preko Ukrajine iz poznatih političkih razloga. S druge strane, Severni tok dva još nije završen. Otuda tako enormni skok cena gasa od zimus, a pogotovo u poređenju sa nultom cenom ugljovodonika od pre godinu dana”, objašnjava Đukić.

Očekuje da će doći i do poskupljenja gasa za potrošače u Srbiji.

“Nisu mi poznata rešenja iz dugoročnog ugovora koja bi mogla da garantuju niže cene gasa. Da li je to političko obećanje ili normirana pravna obaveza? Ovo uprkos činjenici da je ruski „Gasprom” većinski vlasnik gasovoda i gasa po Srbiji i kroz Srbiju (Turskog odnosno Balkanskog toka)”.

Inače cena gasa u našoj zemlji određuje se na osnovu formule – kretanje cene nafte u poslednjih šest meseci (poznato je da je od oktobra do jula ove godine barel poskupeo za 108 odsto), što je svakako dodatno uticalo na ovoliko povećanje cene gasa. Na rast je uticala i vest o požaru od 5. avgusta u „Gaspromovom” postrojenju za prečišćavanje kondenzata u Jamal-Nenetskoj autonomnoj oblasti, koji je lokalizovan bez povređenih.

Iz „Gasprom eksporta” su poručili da kompanija nastavlja da podmiruje sve zahteve u skladu sa preuzetim obavezama prema evropskim potrošačima. Nakon hladne zime i rekordnih povlačenja gasa iz ruskih podzemnih skladišta, zalihe su svuda ispražnjene, uključujući i Evropu. Trenutno je primarni zadatak „Gasproma” da napuni ruska podzemna skladišta gasa za gotovo 61 milijardu kubnih metara, piše agencija Tas. Osim toga, na svetskom tržištu postoji nedostatak utečnjenog prirodnog gasa (LNG), što otežava oporavak rezervi ovog energenta istrošenog tokom zime.

Iz tih razloga, cene na evropskom tržištu već su premašile 500 dolara za hiljadu kubnih metara, prenosi Tas.

Tags
Back to top button