Tabaković: Dinar donosi dobit, štednja u oktobru je četiri puta veća nego na kraju 2012. – Bankar.rs
NBSSLIDERSVE VESTI

Tabaković: Dinar donosi dobit, štednja u oktobru je četiri puta veća nego na kraju 2012.

Dinarska štednja u oktobru iznosila je 75 milijardi dinara i više od četiri puta veća je nego na kraju 2012. godine kada je počeo njen snažan rast, rekla je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

“Odluka svih nas gde ćemo uloziti novac i da li ćemo štedeti zavisi od ličnih i individualnih potreba, želja i planova, a uloga Narodne banke Srbije jeste da obezbeđivanjem sigurnosti štednje, kao i veće osplativosti štednje u domaćoj valuti pomogne građanima pri donošenju takvih odluka”, navela je Tabaković u tekstu za Novosti, povodom Svetskog dana štednje.

Ona ističe da se uverenje koje je izrazila pre nekoliko godina da će u predstojećem periodu dinarska štednja tek dobiti na značaju u potpunosti ostvaruje.

“O tome najbolje govore podaci o rastu dinarske štednje”, ističe guverner i navodi da o intenzivnom rastu dinarske štednje slikovito govori i podatak da je u proteklih godinu dana, od oktobra prošle godine, povećana gotovo za trećinu.

Ona kaže da se, uprkos teškom nasleđu iz prošlosti koje se ogledalo u hiperinflaciji i stalnom slabljenju dinara, što je za posledicu imalo narušeno poverenje građana u domaću valutu, banke i celokupan ekonomski sistem, predanim i odgovornim višegodišnjim radom vraćena vera građana u dinar i u ekonomsku i finansijsku stabilnost.

“Vraćanje poverenja u dinar ali i veća isplativost štednje u dinarima rezultat su povoljnih uslova koje je svojom politikom stvorila NBS u vidu niske i stabilne inflacije već duže od šest godina zaredom i relativne stabilnosti kursa dinara”, istakla je Tabaković dodajući da i analize pokazuju da se više isplati štedeti u dinarima i nego u devizama i na kraći i na duži rok.

“Tome doprinose i vise kamate na dinarsku štednju, kao i to sto se kamata na dinarsku štednju ne oporezuje”, navodi ona i zaključuje da viša dinarizacija znaći i veću efikasnost monetarne politike, a time i veću otpornost naše ekonomije na izazove iz nepredvidivog međuanarodnog okruženja.

Tags
Back to top button