Šta sve preuzima novi vlasnik BIP-a? – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Šta sve preuzima novi vlasnik BIP-a?

Firma “Auto Čačak”, poznata po uvozu i distribuciji “škoda” vozila, novi je vlasnik “Beogradske industrije piva”.

Imovinu BIP, koji je u stečaju od 2015. godine, platiće dve milijarde i 90 miliona dinara.

Ova kompanija jedina je uplatila depozit i dostavila ponudu za čuvenu beogradsku pivaru. S obzirom na to da je spremna da plati dva miliona dinara više od polovine procenjene vrednosti BIP, “Auto Čačak” u ponedeljak je odmah proglašen kupcem. Ugovor će biti potpisan tokom narednih sedam dana, pišu Novosti.

Prodaja je obradovala poverioce beogradske pivare, ali ne i male akcionare. Suvlasnici BIP i dalje veruju da je pivara bez pravog razloga oterana u stečaj, a sa ovom cenom njima će ostati – tek mrvice.

Nije trebalo da ide u stečaj, uveren je Gojko Lopar iz Udruženja malih akcionara BIP.

” Postojale su informacije da je tada bilo 500 miliona dinara od kojih se mogao podmiriti porez. Mali akcionari su stigli do Ustavnog suda. Sve smo prošli. I Privredni sud i Apelacioni. Mi smo odvajali od plate i kupovali akcije. Ogorčeni smo. Imali smo i mi četiri kupca ranije. Bile su tu i jedna češka i jedna poljska kompanija. Ništa nije uvaženo. Nismo zadovoljni načinom na koji je vođen stečaj, niti kako su zastupana naša prava. BIP ima imovinu u Krnjači, Čačku, a neka je i otuđena. Nezadovoljni smo ovim. Nećemo stati. Idemo dalje. Kad se svi podmire, od ove cene za nas će ostati samo mrvice”.

Suprotno njima, poverioci su u ponedeljak aplauzom pozdravili pristiglu ponudu. Predsednik Skupštine poverilaca pojasnio je da je suma dovoljna za podmirenje dugova, ali ne i kolika su potraživanja tačno. Nagovestio je i mogućnost da se pivo u budućnosti neće točiti na istoj adresi – Bulevar vojvode Putnika 5.

Generalni urbanistički plan je ovoj lokaciji promenio svrhu – iz industrijskog u mešoviti gradski centar sa pretežno komercijalnom namenom.

“Potraživanja su manja od licitirane cene”, rekao je Mile Bogdanović, predsednik Skupštine poverilaca u BIP.

“Ona je u odnosu na procenu veća od 50 odsto. Sa ovim novcem će biti namireni poverioci. Pre svega Poreska uprava, Komercijalna banka i zaposleni. I akcionari će dobiti deo, koliko je to moguće. Od momenta kada je stečaj uveden, pratili smo rad stečajnog upravnika. BIP na vrednosti nije gubio. Nadam se, imajući u vidu brend koji ima BIP, da će i dalje raditi negde. Da li će to biti u Beogradu, ili ne, jer je to izuzetno dobar brend i proizvod. Na vremenu koje dolazi je da se nove stvari dešavaju u Bulevaru vojvode Putnika. Bitno je za Beograd i BIP”, navodi on.

“Auto Čačak”, podmirivanjem ponuđene cene, postaće vlasnik 1.324 kvadrata zemljišta u Velikom Polju, kraj Obrenovca i to je jedino zemljište na spisku imovinu BIP. Postaju vlasnici pivare na Mostaru od 26.738 kvadrata. BIP u Krnjači ima Fabriku sokova, koja zauzima 11.826 kvadrata. Stečajni dužnik je vlasnik i dva objekta u Čačku, Sladare i Pivare, od po 5.519 i 6.056 kvadrata. Imaju i dva poslovna objekta u Obrenovcu, prodajni centar u Kragujevcu, dva poslovna objekta u Kosovskoj Mitrovici, suvlasnik je sedam objekata u Alibunaru, ali i stana od 61 kvadrata u Budvi. Vrednost BIP je i u 12 žigova registrovanih u Srbiji i tri međunarodno zaštićena brenda – “Bg”, “Bip 1839” i “Sirće”.

Deo imovine BIP je i predmet restitucije. Potražuju je naslednici bivših vlasnika Bogdan Veljković i njegova sestra.

“O mom i zahtevu moje sestre za restituciju imovine, Agencija za restituciju nije ni započela odlučivanje, a kamoli ga pravosnažno okončala”, rekao je nedavno Veljković.

“Prema Zakonu o vraćanju oduzete imovine stoji da, ukoliko postoji prijava, ta imovina ne može biti otuđena do pravosnažnog okončanja postupka. Mi smo se tim povodom obratili predsedniku Srbije i premijerki, kao i direktoru Agencije za licenciranje stečajnih upravnika”, dodaje on.

Ugovor o kupovini BIP treba da se potpiše u roku od sedam dana od dana kada su otvorene ponude i proglašen kupac.

“Auto Čačak” će, po potpisivanju ugovora, imati na raspolaganju 30 dana i da uplati obećanu svotu. Novac će leći na račun BIP i služi za isplatu poverilaca.

Tags
Back to top button