Nemačka: Od sledeće godine BaFin licenca za kripto poslovanje – Bankar.rs
FOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Nemačka: Od sledeće godine BaFin licenca za kripto poslovanje

Počevši od naredne godine, novi propisi protiv pranja novca (AML) će zahtevati od nemačkih kripto kompanija da imaju licencu Federalnog nadzornog organa (BaFin), objavio je Cointelegraph na nemačkom 24. jula.

Prema izveštaju, nova regulativa će zahtevati da kompanije koje se bave kriptovalutama, kao što su menjačnice i provajderi usluga novčanika, budu licencirane od strane BaFin-a i da budu u skladu sa AML regulativom, budući da će kripto imovina biti smatrana finansijskim instrumentom počevši od 1. januara 2020. godine.

Prema navodima lokalnog medija FAZ, predstavnik Slobodne demokratske partije u Bundestagu, Frank Šafler je komentarisao sugerišući da vlada šteti lokalnim inovacijama i primorava kripto biznise da se presele u druge države EU.

S druge strane, Kristijan Šmajs, partner u advokatskoj firmi Hengeler Muler, je pozdravio uredbu koja kaže da će veća jasnoća omogućiti dalji rast sektora. Prema njegovim rečima, “tehnologija još nije prihvaćena od strane institucionalnih investitora jer nedostaje pouzdan zakonski okvir”. Dok Šmajs smatra da je klasifikacija kao finansijski instrument korak u pravom smeru, on takođe primećuje da prostoru još uvek treba više regulatorne jasnoće.

Cointelegraph je juče izvestio da je BaFin nedavno odobrio obveznice na bazi Itirijuma za Fundament Group.

Nemačka centralna banka je u nedavnoj izjavi navela da potencijalne koristi od Fejsbukove libre ne bi trebalo da budu potisnute uprkos regulatornoj neizvesnosti i potencijalnim rizicima.

Izvor: Cointelegraph

Tags
Back to top button