Air Serbia otplatila i drugi Etihadov kredit od 63 miliona dolara – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Air Serbia otplatila i drugi Etihadov kredit od 63 miliona dolara

Air Serbia je otplatila svoj drugi i poslednji zajam Etihad Airways Partners BV-u, subjektu posebne namene koje je Etihad Airways formirao u septembru 2015. za prikupljanje sredstava za sebe i svoje deoničke partnere.

Prošle godine srpski prevoznik otplatio je prvi od dva kredita u iznosu od 52,9 miliona američkih dolara, uprkos tome što je u početku pokušao ponovno pregovarati o dugu i odgoditi plaćanja zbog finansijskog stresa uzrokovanog pandemijom koronavirusa, izveštava Ex-Yu Aviation.

Nakon što je njegov zahtev odbijen i suočio se sa neispunjenjem duga, zračni prevoznik izvršio je nezavisno plaćanje u celosti. Drugi od dva kredita dospeo je ovog leta, a srpski prevoznik takođe je na vreme izvršio punu uplatu. Jedine druge dve stranke koje su uspešno otplatile svoj zajam subjektu za finansiranje su Etihad Airways i Etihad Airport Services, dok Air Seychelles, Alitalia i Air Belin to nisu učinili.

Pre šest godina, deoničar Air Serbia Etihad započeo je međunarodni roadshow, uz podršku glavnog savetnika Goldman Sachsa i ADS Securities iz UAE-a te Anoa Capital, stvaranjem subjekata za finansiranje.

Grupa je uspešno prikupila 700 miliona dolara koji su u to vreme podeljeni između šest subjekata Etihad Partnersa, uključujući Air Serbia, za mešavinu kapitalnih izdataka i ulaganja u flotu, kao i za refinansiranje.

Nositelji finansiranja uglavnom se sastoje od međunarodnih investicionih fondova.

Dva kredita Air Serbia, u ukupnom iznosu od 115,9 miliona dolara, dve su najveće finansijske obaveze koje je zračni prevoznik preuzeo od zajmodavaca.

Indikator

Tags
Back to top button