Sunovrat nacionalne valute Avganistana, šef centralne banke pobegao – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Sunovrat nacionalne valute Avganistana, šef centralne banke pobegao

Avganistanska nacionalna valuta, avgani, nastavila je danas silovit pad započet nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Kabulom.

Avgani je pao danas za 1,7 posto na 83,50 američkih dolara, što je četvrti uzastopni dan pada, prema podacima njujorške agencije “Blumberg”.

Šef centralne banke Avganistana Ajmal Ahmadi pobegao je iz zemlje.

Ahmadi je na Tviteru objavio niz poruka, prema kojima je centralna banka obaveštena da više neće biti snabdevana dolarima, što je umanjilo sposobnost monetarnog regulatora da pruža podršku nacionalnoj valuti i doprinelo širenju panike u celoj zemlji.

“Kurs valute je sa stabilnih 81 dolara za avgani skočio na skoro 100, da bi se potom vratio 86 dolara. U subotu sam održao sastanke kako bih umirio banke i menjačnice”, napisao je on.

Politička previranja koja su tokom vikenda zahvatila Avganistan proširila su se i na tržište kapitala u susednom Pakistanu, gde je vrednost državnih obveznica denominovanih u dolarima, koje dospevaju 2031. godine, pala u ponedeljak za 1,8 centi, najviše od marta ove godine kada je formirana njihova cena, prenosi Raša tudej.

Prema medijskim izveštajima, pakistanske dolarske obveznice su juče pretrpele najveće gubitke u Aziji.

Tags
Back to top button