OTP grupa u prvom polugodištu podigla dobit 55 posto – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEEVROPSKE BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

OTP grupa u prvom polugodištu podigla dobit 55 posto

OTP grupa zaključila je drugo tromesečje sa konsolidovanom dobiti nakon oporezivanja od 121,8 milijardi forinti, što je nadmašilo preliminarna očekivanja analitičara, i iznosi 31 posto više nego u prethodnom tromesečju i 55 posto više nego godinu dana ranije.
U prvih šest meseci ukupni trendovi na nivou grupe pokazali se pozitivnima. Istovremeno, potencijalni četvrti talas pandemije opravdava oprez, iako se prema sadašnjim prognozama očekuje da će makroekonomski uticaj biti znatno manji.

Dobit u prvom polugodištu nakon oporezivanja delimično je oblikovana stalnim umerenim troškovima rizika, ali i povećanjem temeljnih bankovnih prihoda zahvaljujući snažnoj poslovnoj aktivnosti, kao i poboljšanjem upravljanja troškovima. Računovodstvena dobit u prvom polugodištu dosegla je 215,1 milijardu forinti.

Polugodišnja konsolidovana prilagođena dobit iznosila je 246,3 milijarde forinti, više nego dvostruko veća nego u baznom razdoblju (+116 % godišnje). Prilagođeni ROE za to razdoblje povećan je na 19,1 posto, otprilike dvostruko više nego u prvom polugodištu 2020.

Doprinos stranih podružnica povećan je 6 postotnih bodova na godišnjem nivou na 51 posto.

U prvih šest meseci 2021. OTP grupa je ostvarila operativnu dobit od 307,5 milijardi forinti (+19 % godišnje). Ukupni prihod povećan je za 9 posto, pri čemu je neto prihod od kamata porastao za 5 posto, a neto prihod od provizija i naknada povećan za 12 posto. Ostali neto nekamatni prihodi povećani su za 38 posto godišnje. Iako je konsolidovana neto kamatna marža (1Q 2021: 3,47 %) podbacila bazno razdoblje za 28 baznih bodova godišnje, stabilizovala se tokom poslednja dva tromesečja.

Tokom prvih šest meseci, kod članica grupe najbrži rast kredita zabeležen je u ukrajinskom, mađarskom i rumunskom poslovanju. S obzirom na njegovu veličinu, u OTP Core-u je ostvareno značajno povećanje od 10 posto. Takođe je bilo pozitivno to što su praktički sve podružnice ostvarile rast volumena, dok je u Rusiji erozija koja se dogodila u poslednjim tromesečjima prestala.

Dinamiku kreditiranja u velikoj meri oblikovalo je postupno ukidanje ograničenja nametnutih u situaciji pandemije. U određenim zemljama i pojedinim segmentima mogao se videti veliki porast u novim okolnostima: nova osiguranja hipoteka u OTP Coreu porasla su za 70 posto kvartalno i za 38 posto u DSK -u, ali je i odobravanje kredita kompanijama poraslo za preko 60 posto u Bugarskoj, Ukrajini i Hrvatskoj. Volumen novih leasinga skočio je za više od 40 posto u Hrvatskoj i Ukrajini kvartalno.

Odnos stepena 3 prema IFRS-u 9 iznosio je 5,3 posto, -0,3 pp kvartalno (-0,5 pp godišnje). Osim u Hrvatskoj i Srbiji, odnos stepena 3 opao je u svim ostalim zemljama. Odnos stepena 2 iznosio je 13,1 posto na kraju drugog tromesečja. Vlastita pokrivenost izloženosti stepenima 1, 2 i 3 iznosila je 1,1 %, 10,3 % i 63,3 %.

Devizno usklađeni depoziti porasli su za 1 posto kvartalno, pa su volumeni u prošloj godini porasli za 4 posto ili 709 milijardi forinti. Kao rezultat toga, u apsolutnim iznosima, povećanje volumena kredita po prvi puta je premašilo povećanje depozita u nekoliko tromesečja.

Ukupan volumen troškova rizika u prvom polugodištu iznosio je 18,2 milijarde forinti što podupire 82-postotni godišnji pad. U drugom tromesečju ukupni iznosi troškova rizika iznosili su 9,7 milijardi forinti (+14 % kvartalno), od čega su troškovi kreditnog rizika iznosili -0,6 milijardi forinti (1Q 2021.: -10 milijardi forinti). Kao rezultat toga, stopa troškova prvog polugodišta rizika bila je 0,14 posto (2Q: 0,02 %).

Krajem juna 2021. bruto operativne rezerve likvidnosti grupe iznosile su 8,6 milijardi evra ekvivalenta (-0,25 milijardi evra kvartalno).

Krajem juna 2021. konsolidovani odnos redovnog kapitala Tier 1 prema IFRS-u iznosio je 15,9 posto (+0,3 pp kvartalno). Taj je odnos jednak temeljnom odnosu i odražava neto zaradu razdoblja, kao i obračunatu i oduzetu dividendu.

Tags
Back to top button