Ista plata za one koji rade od kuće i u kancelariji – Bankar.rs
SAVETI ZA POSAOSLIDERSVE VESTI

Ista plata za one koji rade od kuće i u kancelariji

Treba li rad od kuće, u smislu zarada, da bude izjednačen sa konvencionalnim oblicima angažovanja? Velike kompanije, a pre svega „Fejsbuk” i „Gugl”, presekle su još u toku prošle godine. Zaposlenima koji rade na daljinu plate će biti manje.

Najnoviji primer stiže iz „Gugla” čiji bi radnici mogli da se suoče sa smanjenjem zarada ako se odluče za stalni rad od kuće zbog pandemije virusa korona, javlja Rojters, koji je imao uvid u „Guglov” kalkulator plata.

I u Srbiji sve više poslodavaca govori o takozvanom prilagođavanju primanja, ali u Ministarstvu za rad naglašavaju da takvi zaposleni ne smeju da imaju manja prava i nepovoljnije uslove rada od onih koji obavljaju iste ili slične poslove u prostorijama poslodavca.

Zakonom o radu propisano je da osnovna zarada zaposlenih koji obavljaju posao van prostorija poslodavca ne može biti manja od osnovne zarade onih koji rade u prostorijama poslodavca na istim poslovima. Odredbe u vezi sa rasporedom i preraspodelom radnog vremena, prekovremenim i noćnim radom, odmorima i odsustvima primenjuju se i na ugovor o radu za obavljanje poslova van prostorija poslodavca, osim ako drugačije nije određeno opštim aktom ili ugovorom o radu. Svi koji rade van prostorija poslodavca ostvaruje pravo na ograničeno radno vreme, odmore i odsustva, napominju u ministarstvu.

U Srbiji je, kako naglašavaju predstavnici sindikata, zbog krize izazvane pandemijom kovida 19, više od 100.000 radnika dobilo mogućnost da posao obavlja od kuće.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), smatra da bi smanjenje zarada za one koji rade na daljinu bilo apsolutno nefer i suprotno zakonu.

“U Evropi je rad od kuće i rad u prostorijama poslodavca potpuno izjednačen, ali ipak ne znam da li je tako u Americi. Štaviše, ako poslodavac organizuje obavljanje posla od kuće onda to podrazumeva i znatno manje troškove. Stoga ne vidim razlog da poslodavci smanjuju plate zaposlenima koje su na takav način angažovali. I ne samo što to ne bi smeli da rade, nego bi bilo korektnije da im povećaju zaradu, bar za 10 odsto, jer ionako nemaju troškove za komunalije, za iznajmljivanje kancelarije…”, navodi Savićeva.

Dodaje da su radnici „Gugla” ipak dobro organizovani zbog čega ne veruje da će takva politika kompanije tek tako da prođe kod zaposlenih. U krajnjoj liniji, dodaje ona, svi ti radnici mogu da zatraže i da se vrate u prostorije poslodavca, na šta imaju apsolutno pravo. Jer, to da rade od kuće zbog korone, bio je izbor njihovog poslodavca, a ne zaposlenih, uverena je Ranka Savić.

Za Nebojšu Atanackovića, počasnog predsednika Unije poslodavca Srbije, obavljanje posla od kuće i nije toliko loša opcija, pod uslovom da ne smanjuje produktivnost kompanije.

“Što se tiče zarada, one su uvek stvar dogovora između zaposlenog i poslodavca”, uveren je Atanacković, koji ipak napominje da se u Srbiji dosad nije povela priča oko toga da bi trebalo da se razlikuje plata između onih koji rade od kuće i u prostorijama poslodavaca.

Politika

Tags
Back to top button