Angela Merkel se uskoro povlači, a penzija – “sitnica” – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Angela Merkel se uskoro povlači, a penzija – “sitnica”

Nemačka kancelarka Angela Merkel primaće penziju od oko 15.000 evra, pokazuje računica nemačkog udruženja poreskih obveznika.

Merkel, koja inače ima 67 godina, povlači se iz političkog života nakon parlamentarnih izbora u septembru.

Penzija je izračunata na osnovu plata koje je primala kao predstavnica u saveznom parlamentu, savezna ministarka i kancelarka.

Kao i svi bivši kancelari i predsednici države, Merkel će imati pravo na službeni kabinet. Država će joj takođe plaćati sekretara kabineta, dvoje asistenata, daktilografa i vozača, prenosi Jutarnji list.

Angela Merkel kancelarka je od 2005. godine, a 2018. se povukla sa čelnog mesta Hrišćansko demokratske unije (CDU) i objavila da se neće takmičiti za peti kancelarski mandat.

U julu je izjavila da nakon odlaska sa dužnosti planira da se dobro odmori i razmisli šta je to što je zapravo zanima. Za to, kako je rekla, nije imala vremena za 16 godina na dužnosti kancelarke.

“I onda ću možda pokušati da nešto čitam, pa će mi se oči sklapati jer sam umorna, pa ću malo odspavati i zatim ću videti”, rekla je.

Dodala je da joj neće nedostajati vreme u kojem je stalno donosila odluke, iako će ta navika verovatno značiti da će joj se uglavnom neprestano po glavi vrteti šta sve mora da učini.

“A onda ću se vrlo brzo setiti da to sada radi neko drugi. I mislim da će mi biti jako drago zbog toga”, rekla je Merkel.

Tags
Back to top button