Želite ranije u penziju? Može, a evo kako i koliko će to u dinar da vas košta – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Želite ranije u penziju? Može, a evo kako i koliko će to u dinar da vas košta

Sve je više građana koji žele u prevremenu penziju i koji nemaju snage da rade do 65. godine. Toliko je za penzionisanje danas potrebno muškarcima, ali će i damama biti potrebno već 2030. godine, kada će se i završiti sa aktuelnom reformom penzionog sistema za dame.

Prevremena penzija danas je opcija koju mnogi građani koriste iz različitih razloga, najčešće zdravstvenih. Kao mogućnost u Srbiji je uvedena 2015. godine i koristi je sve više ljudi. Krajem 2018. bilo ih je 28.000, a već u julu 2019. 43.000. I ta brojka raste godišnje u proseku za oko 10.000.

Ono što je važno znati jeste da prevremena penzija košta, odnosno da vam prevremeno penzionisanje zapravo umanjuje primanja. Praktično, penzija će vam biti manja za 0,34 odsto za svaki mesec prevremenog penzionisanja, a najviše za 20,5 odsto od ukupne penzije.

Praktično, ako bi vam starosna penzija, sa punim radnim stažom, bila 30.000 dinara, a odlučite da se prevremeno penzionišete tri godine ranije, to znači da bi vam mesečni ček bio manji za oko 3.700 dinara, odnosno da bi iznosio 26.300 dinara.

Da bi osiguranik stekao pravo na starosnu penziju potrebno je da ispuni, istovremeno, uslove u pogledu i godina života i staža osiguranja.

Za prevremenu penziju u ovoj godini za dame je uslov najmanje 58 godina i četiri meseca života i 39 godina staža. Za narednu je to 39 godina i osam meseca staža osiguranja i najmanje 59 godina života.

S druge strane, muškarci u prevremenu penziju ove godine idu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina života. Sledeće godine idu sa 40 godina staža osiguranja i najmanje 59 godina i šest meseci života.

U 2023. muškarcima će biti potrebno 40 godina staža i najmanje 60 godina života, a damama 40 godina staža i najmanje 59 godina i šest meseci života.

Menjaju se istovremeno i uslovi za redovno penzionisanje. Granica za odlazak u starosnu penziju kod žena je pomerena za dva meseca, pa se tako od ove godine u starosnu penziju odlazi sa 63 godine i dva meseca života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Za muškarce važe isti uslovi kao i 2020. godine, dakle 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Osim ovog osnova za starosnu penziju, osiguranici oba pola mogu to pravo ostvariti sa navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

Tags
Back to top button