Akcije srpskih kompanija sada vidljivije stranim investitorima – Bankar.rs
IZVEŠTAJ SA BERZESLIDERSVE VESTI

Akcije srpskih kompanija sada vidljivije stranim investitorima

Ateks je od prošle nedelje vlasnik 10,2 procenta Beogradske berze. Komunikacija sa atinskom berzom ide u pravcu da se kroz njihovu mrežu vidljivosti na globalnim investicionim mapama pridruži i ono što se generiše iz Srbije – srpska investiciona ponuda. Udeo vlasništva nije najvažniji već to što sa ulaskom Atinske berze u našu organizacionu strukturu imamo i ulazak novog znanja. To je ono što nam nedostaje i imamo priliku za tehnološko unapređenje posla, kaže za RTS direktor Beogradske berze Siniša Krneta.

Gostujući u Jutarnjem programu Krneta ističe da je dnevni promet akcija na atinskoj berzi jednak dvogodišnjem prometu beogradske berze.

“To dovoljno govori u snazi atinske berze i ona dominira nad berzama u istočnoj Evropi i spada u red najvećih berzi ovog dela kontinenta”, naglašava direktor Beogradske berze.

Prema njegovim rečima u pitanju je berza koja je spremna da partnerski pomogne u razvoju tržišta kapitala u Srbiji.

Dodaje da će Ateks pokušati da izrazitu bankocentričnost našeg tržišta dopuni novim kvalitetima koji će finansijsko tržište učiniti efikasijim ali i dostupnijim pre svega privredi i građanima.

Samo jedan procenat srpskih kompanija su organizovane kao akcionarsko društvo.

“Sama vlasnička struktura i pravna forma u kojoj su naše uspešne kompanije osnovane neopredeljuje uspeh tih kompanija. Međutim, sve kompanije koje igraju tržišnu utakmicu prinuđene su da kontinuirano investiraju u sopstveni rast i razvoj, osvajaju nova tržišta, kako proizvoda i usluga tako i geografsska tržišta”, objašnjava Krneta.

Prema njegovim rečima za finansiranje takve tržišne utakmice potrebno je kontinuirano ulaganje. Ono što je najveća zamka u ekonomijama koje nemaju razvijeno tržište kapitala – berzu jeste što je svaki eksterni ulazak kapitala predstavlja pozajmljivanje.

Naglašava da komunikacija sa atinskom berzom ide u pravcu da se kroz njihovu mrežu vidljivosti na globalnim investicionim mapama pridruži i ono što se generiše iz Srbije – srpska investiciona ponuda.

“Mi smo nažalost oskudni u toj ponudi. Mi sa Beogradske berze smo u velikoj meri na terenu, razgovaramo sa vlasnicima najuspešnijih kompanija i davno smo prestali da se iznenađujemo koliko vlasnici znaju o berzi. Na nama je da im ponudimo dodatni kvalitet koji do pre nekoliko dana nismo mogli da im ponudimo i da ih u tom smislu dodatno motivišemo da još jednom revidiraju svoje odluke i dodatno finansiranje obave na tržištu”, poručuje direktor Beogradske berze.

Dodaje da svaka berza ima svoju trgovačku platformu. Intencija je da zarad primamljivosti globalne dostupnosti na investicionim mapama i Beogradska berza svoje poslovanje migrira na korišćenje grčke trgovačke platforme na kojoj već rade Atinska i Kiparska berza.

RTS

Tags
Back to top button