On se kladi na propast kompanija i tako zgrće ogroman profit – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

On se kladi na propast kompanija i tako zgrće ogroman profit

Nejt Anderson je osnivač kompanije Hindenburg Research, a proslavio se u poslednjih nekoliko godina ciljajući kompanije za koje misli da su precenjene i imaju sumnjive finansije. Dakle, Anderson traži kompanije čije će akcije pasti.

Zato nije ni čudo što je svoju kompaniju nazvao baš po zloglasnom nemačkom cepelinu koji se srušio u Nju Džersiju 1937. godine, piše CNN Business.

Anderson je postao poznat po tome što je prošle godine „udario“ na kompanije kao što su Nikola, proizvođača kamiona, a od skoro i na startap Lordstown Motors, kao i kompaniju za „fantasy“ sportove DraftKings. Od momenta „udara“ kompanija Nikola je priznala da je istražuje Komisija za hartije od vrednosti, a Lordstown je nedavno najavio ostavke svog generalnog direktora i finansijskog direktora, prenosi portal Bonitet.

Anderson je u prošlosti radio za kompaniju za podatke sa tržišta FactSet, kao i za nekoliko hedge fondova pre pokretanja Hindenburga 2018., pa mu potraga za finansijskim problemima nije strana. Rekao je da ga često privlače potraga za prevarama, pranjem novca i Ponzijeve šeme.

“Oduvek sam imao strast za kopanjem i istraživanjem”, rekao je Anderson.

„Veoma sam fokusiran na duboka istraživanja.“

Hindenburg ima pet stalno zaposlenih, uključujući Andersona, koji često provedu od tri do šest meseci istražujući akcije kompanija pre nego što objave izveštaj o tome. Kompanija takođe povremeno dovodi konsultante koji pomažu u specijalizovanijim slučajevima, posebno kada su akcije kineskih firmi u pitanju.

Budući da Hindenburg ne zapošljava armiju radnika, Anderson je rekao da je kompanija odlučila da se više usredsredi na manje i srednje kompanije, umesto da pokušava da otkrije da li neke velike tehnološke imaju probleme.

“Neke kompanije su već dobro pokrivene, kao na primer, Apple, Facebook, Google i Tesla. Možemo li pronaći nove značajne informacije u vezi njih? To je manje verovatno”, rekao je Anderson.

Tags
Back to top button