Poslodavci o povećanju minimalca: Može, ali uz manje poreze i doprinose – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Poslodavci o povećanju minimalca: Može, ali uz manje poreze i doprinose

Veliki deo poslodavaca smatra da ima osnova za povećanje minimalne cene rada, uz umanjenje poreza i doprinosa na zarade.

Po istraživanju UPS-a, 63 procenta poslodavaca smatra da je povećanje minimalca neophodno, što je četiri puta veća podrška povećanju nego 2020, u vreme najjače kovid krize, saopštila je Unija poslodavaca Srbije (UPS).

UPS navodi da je ta podrška znatno veća i od onih koje su ideji da se minimalac poveća poslodavci davala pre kovida, 2018. i 2019. godine.

Poslodavci su ukazali na nužne uslove koje treba ispuniti da bi rast zarada bio održiv, dugoročan i za preduzeća prihvatljiv, a tiču se finansijskog rasterećenja privrede.

Čak 85 odsto anketiranih poslodavaca na vrhu liste zahteva stavilo je umanjenje poreza i doprinosa na zarade.

Povećanje neoporezivog dela zarade podržava 55 odsto anketiranih, a suzbijanje rada na crno 44 odsto preduzetnika smatra vrlo važnim za održivo poslovanje srpskih preduzeća.

UPS je saopštila da će kako bi se omogućio održivi rast minimalne zarade predložiti povećanje neoporezivog iznosa, odnosno ukidanje fiskalnog opterećenja za minimalne zarade.

Na listi predloga biće i smanjenja: poreza i doprinosa za sve zaposlene, administrativnih procedura i troškova, kao i poreske olakšice za novozaposlene i osobe starije od 45 godina.

“U skladu sa stavom poslodavaca iskazanim u ovoj anketi, Unija poslodavaca će pristupiti pregovorima o minimalnoj ceni rada, koji počinju 15. avgusta, a sa obavezom da cena minimalca za iduću godinu bude utvrđena najkasnije do 15. septembra”, poručila je UPS.

Tags
Back to top button