Najbitnija pravila za planiranje mesečnog kućnog budžeta – Bankar.rs
ANALIZELICNE FINANSIJE

Najbitnija pravila za planiranje mesečnog kućnog budžeta

Svaka porodica, bez obzira na primanja, treba da zna kako da raspolaže mesečnim budžetom. Iako se danas novac troši bez razmišljanja i planiranja, sve više pažnje se obraća na sva ona mesta gde se novac može uštedeti. Bilo da štedite novac za odmor iz snova ili želite da stvorite svoj mali fond štednje, uz nekoliko saveta koji su jednostavni za praćenje, možete da počnete štednju koja će vam uvek značiti. Kada jednom vidite koliko je štedeti novac zapravo zaista lako i jednostavno, ovo će vam postati navika i pokazaće vam da uz nekoliko trikova cela porodica može da doprinese kreiranju fonda za štednju.

Zapisujte sve troškove

Sigurno vam nikada nije palo na pamet da vodite beleške o svakom potrošenom dinaru. Iako se ovo čini kao naporan posao, ovo je jako bitna stavka koju je u početku potrebno sprovoditi svakodnevno i zaista zapisivati svaki dinar koji potrošite. Ne samo da ćete na kraju meseca imati odgovor na ono čuveno pitanje gde ste potrošili sav novac, nego ćete videti gde je potrebno da smanjite troškove. Ovo se uglavnom svede na nepotrebne kupovine koje ste mogli da izbegnete i upravo će vam ova evidencija pomoći da smanjite ovakav vid trošenja.

Planirajte obroke

Nikada ne možemo znati gde ćemo tačno biti za svaki obrok u mesecu, ali je bitno da imamo neka pravila kada je hrana u pitanju. Ukoliko imate mogućnosti da skladištite veće količine hrane, oslonite se na kuvanje hrane čiji višak možete da zamrznete. Ovo će vas sprečiti da u situacijama kada nemate vremena za kuvanje posegnete za naručivanjem hrane koja može da bude skuplja nego što ste planirali. Na vreme smislite nekoliko jela koja možete da napravite od malo namirnica kako biste probali da pri kupovini smanjite troškove kada je hrana u pitanju.

Pratite akcije

Ukoliko postoji nešto što vam je potrebno, a zahteva veću količinu novca, potrebno je da pratite akcije kako biste bili sigurni da ćete najviše uštedeti. Najbolji način da ispratite akcije, pogotovo kada je kupovina više stvari odjednom u pitanju, jeste da se oslonite na onlajn kupovinu. Naravno, potrebno je da pratite ponudu na proverenim sajtovima kao što je Shoppster koji ima veliku ponudu stvari koje su potrebne jednoj porodici. Ovakva kupovina se najlakše isprati i predstavlja najveću uštedu jer su stalno aktuelni neki popusti i samo je pitanje šta vam je od tih proizvoda potrebno.

Nekoliko grupa troškova

Jedan od trikova kojim se možete poslužiti jeste da imate različite grupe trošenje novca. Jedna koja će uglavnom uvek biti ista su mesečni troškovi koji su stalni, a tu se ubrajaju troškovi. Pored toga, novac koji ćete odvojiti za namirnice i stvari koje trošite svakodnevno je bitno da odvojite na početku meseca. Sledeće kategorije koje nisu nešto na šta treba da odvajate puno novca su stvari koje se odnose na hranu koju jedete van kuće, impulsivnu kupovinu i sve ono bez čega zaista možete. Jedan deo neka bude posvećen i štednji kako biste svakog meseca odvojili nešto novca sa strane.

Uključite celu porodicu

Svaki član porodice može da doprinese i neke stvari je bolje kada radite svi zajedno. Ovim putem ćete decu naučiti vrednosti novca, pokazati im kako se može štedeti i koliko je potrebno uložiti truda kako bi se došlo do nekih stvari koje nisu deo svakodnevice. Pronađite stvari na koje svi trošite novac bespotrebno i najbolji način kako da zajedno rešite nepažljivo trošenje novca. Smislite nagrade za člana koji najviše uštedi na mesečnom nivou i unesite malo konkurencije i takmičenja u ceo ovaj proces.

Već nakon prvog meseca ćete primetiti da vam je ostalo novca koji će postati vaša prva štednja. Svaki naredni mesec ćete dolaziti do novih ideja i usavršavati ove osnovne kako biste bili sve zadovoljniji svojim napretkom. Nakon toga će vam sve ovo postati rutina i navika te ćete znati kako da pravilno rasporedite novac bez tabela i previše razmišljanja.

Zrenjaninski.com

Tags
Back to top button