Dolar nastavlja da jača prema evru, jenu i funti – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSLIDERSVE VESTI

Dolar nastavlja da jača prema evru, jenu i funti

Američki dolar je dostigao četvoromesečni maksimum prema evru i dvonedeljni najviši nivo prema japanskom jenu, jer su se trgovci pozicionirali za ranije smanjenje programa podsticaja američke centralne banke FED.

Američka valuta se trguje na nivou od 1,1742 dolara za evro, nastavljajući rast od 0,6 odsto zabeležen u petak, izveštava Reuters.

Ovakvom kretanju dolara doprineo je izveštaj o snažnom zapošljavanju u Sjedinjenim Američkim Državama za jul 2021. godine, koji je podstakao investitore da se klade da bi FED mogao da započne sa smanjenjem kupovine obveznica već ove godine i sa povećanjem kamatnih stopa u narednoj.

Prema japanskoj valuti dolar je ojačao na 110,37 jena, nakon rasta od 0,4 procenta krajem prošle sedmice, a napredovao je i prema britanskoj funti, dostižući dvonedeljni maksimum od 1,38565 dolara za funtu.

Prema izveštaju američkog Ministarstva rada objavljenom u petak, broj zaposlenih na platnim spiskovima kompanija u nepoljoprivrednom sektoru porastao je za 943.000 u odnosu na 870.000, koliko su prethodno predviđali ekonomisti u tradicionalnoj anketi agencije Reuters. Brojke o zapošljavanju za maj i jun su takođe revidirane naviše.

FED je postavio kao uslov za pooštravanje monetarne politike oporavak tržišta rada, a većina američkih zvaničnika podržava stanovište da će aktuelni skok inflacije biti prolaznog karaktera, mada se vodi debata o tome koliko bi taj privremeni rast potrošačkih cena mogao da potraje.

Prošle nedelje je potpredsednik FED Ričard Klarida (Richard Clarida) nagovestio da bi uslovi za povećanje kamatnih stopa mogli da budu ispunjeni najkasnije do 2022. godine.

U fokusu tržišnih aktera će ove nedelje biti izveštaj o inflaciji u SAD, koji treba da bude objavljen u sredu.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button