NBS: U proteklih devet godina postignuta i očuvana cenovna stabilnost – Bankar.rs
BANKEINTERVJUINBSSLIDERSVE VESTI

NBS: U proteklih devet godina postignuta i očuvana cenovna stabilnost

Narodna banka Srbije (NBS) je tokom devet godina, s guvernerom Jorgovankom Tabaković na čelu, u potpunosti ispunila svoje zakonske ciljeve – postignuta je i očuvana cenovna stabilnost i ojačana je finansijska stabilnost, saopštila je danas centralna banka.

Time je, kako je istaknuto, omogućeno da građani i privreda lakše posluju i planiraju, kao i da se ekonomija na zdravim temeljima dalje razvija.

Navedeno je da je inflacija već osam godina na prosečnom nivou od oko dva odsto, da je dinar u proteklih devet godina ojačao za 0,9 odsto prema evru, a u isto vreme NBS je na deviznom tržištu neto je kupila 3,2 milijarde evra, od čega u 2021. godini 745 miliona evra.

Bruto devizne rezerve su dostigle rekordan nivo i iznose 14,7 milijardi evra, čime su od avgusta 2012. godine povećane za 4,6 milijardi evra, dok su neto devizne rezerve u istom periodu više nego udvostručene.

Devizne rezerve u zlatu od 36,7 tona čine 12,4 odsto ukupnih deviznih rezervi na kraju jula, dok su krajem 2012. činile svega 5,7 odsto ukupnih deviznih rezervi zemlje, navela je NBS.

Od kraja 2012. godine do danas devizne rezerve u zlatu uvećane su za preko 21 tonu, čime su više nego udvostručene, dok je njihova vrednost utrostručena – sa 0,6 na 1,813 milijardi evra.

Dinarska štednja je premašila 100 milijardi dinara i, s rekordnih 100,5 milijardi dinara na kraju jula 2021. godine, za oko šest puta veća je nego 2012. godine, navodi se u saopštenju NBS.

Dodaje se da je sa zatečenih oko 20 odsto (petina aktive bankarskog sektora), učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima bankarskog sektora do juna 2021. godine, uprkos pandemiji, svedeno na 3,6 odsto.

Kamatne stope na nove dinarske kredite privredi niže su za oko 14 procentnih poena, a stanovništvu za preko 12 procentnih poena nego na početku ublažavanja monetarne politike iz maja 2013. godine, a nakon stavljanja inflacije pod kontrolu, ukazala je centralna banka.

„Naši ciljevi su definisani zakonom – cenovna i finansijska stabilnost, uz podršku ekonomskoj politici. Stabilnost koju devet godina u kontinuitetu obezbeđujemo donosi korist za sve – građane i privredu, izvoznike i uvoznike, investitore i potrošače i, kao takva, stabilnost je ključni preduslov za lakše planiranje, visok i održiv rast i sigurnu budućnost“, kazala je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Tags
Back to top button