“Keš je kralj” ili kako osigurati likvidnost? – Bankar.rs
ANALIZESAVETI ZA POSAOSVE VESTI

“Keš je kralj” ili kako osigurati likvidnost?

U finansijskim krugovima uvažena je uzrečica “Keš je kralj”. Naime, koliko god vam se činilo teškim osmisliti proizvod ili uslugu kojom ćete dopreti do svoje ciljne grupe i potencijalnih klijenata, uz uložen velik trud oko razvoja poslovanja, oglašavanja i prodaje, ukoliko nemate brzu i efikasnu naplatu svojih usluga ili proizvoda, sve ranije faze gube smisao.

Povrh toga, neefikasna naplata može stvoriti takozvane sunk costs, odnosno potopljene ili nepovratne troškove te ugroziti ili potpuno uništiti vaše poslovanje.

Kako izbeći potopljene troškove?

Kako, dakle, osigurati da vaši klijenti plaćaju proizvode ili usluge pravovremeno, u skladu sa dogovorom, te da zbog loše naplate i posledično loše likvidnosti vi ne stvarate dodatne troškove pokušavajući naplatiti takva potraživanja i pretvarajući ih, u najgorem slučaju, u tzv. potopljene troškove?

Nažalost, ni u ovom slučaju nema magične formule ili čarobnog štapića koji bi vam omogućio da jednom rečju ili jednim potezom otklonite te izazove. Odgovor je, kao i uvek do sada, u planiranju, kontrolisanju i strategiji koju vi kao preduzetnici uvek imate u fokusu i po potrebi brzo i odlučno menjate u skladu sa stanjem vašeg bilansa i/ili tržišta.

Kada počinje naplata?

Naplata vaših proizvoda i/ili usluga kreće već prilikom osmišljavanja ponude, kao i onda kada razmišljate što, kako i kome nuditi svoje usluge i/ili proizvode. Već tada morate da razmišljate i kako omogućiti svom klijentu da jednostavno i jednoznačno bude upoznat s krajnjom cenom vaših usluga i/ili proizvoda te s rokovima i načinima plaćanja i eventualnim instrumentima osiguranja plaćanja s Vaše strane, izdatima sa strane klijenata.

Rizik novog klijenta s kojim nemate nikakvu poslovnu praksu te nemate nikakva iskustva prilikom naplate pokušajte razložiti tako da iz javno dostupnih podataka utvrdite kako taj klijent inače posluje te ukoliko procenite da je vaš rizik nenaplate velik ili ima velik uticaj na vaše poslovanje, tada to jasno komunicirajte s novim klijentom i tražite ga plaćanje bilo putem avansa za deo proizvoda i/ili usluga, bilo tako da mu račun za odrađeno izdate u manjim iznosima dok još poslovni odnos traje. Tako ćete smanjiti izloženost prema tom klijentu i u slučaju kašnjenja i neplaćanja na vreme raskinuti poslovni odnos uz minimalne gubitke.

Bolje je na vreme izgubiti klijente neplatiše

Naime, bolje je brzo izgubiti klijente neplatiše nego nepravovremenom reakcijom ugroziti vlastitu likvidnost i resurse koje biste mogli koristiti za razvoj poslovanja, kao i rad s klijentima platišama, trošiti na takve klijente neplatiše.

Takav mehanizam ugradite u svoje ponude i/ili ugovore da možete brzo i jednostavno, u slučaju neplaćanja, raskinuti poslovni odnos. Nikako nemojte dopustiti da račun koji ste izdali svom klijentu i koji nije plaćen po dospeću, ostane zaboravljen na nekoliko meseci ili čak godina.

Uspostavite jasne mehanizme naplate (izdavanje računa, provera statusa naplate, slanje podsetnika za neplaćeni dospeli račun, slanje opomena, ponovna provera naplate, raskid ugovora i poslovne saradnje).

Keš je kralj!

Jedino takvim prudentnim i definisanim postupkom naplate, u kojem uvek u fokusu imate činjenicu koliko ste izloženi u odnosu na svoje kupce, kao i kako to utiče na vašu likvidnost, moguće je planirati uredno poslovanje. Nemojte dopustiti da usled zanemarivanja naplate neki od vaših nenaplaćenih računa postanu dodatni trošak ili postupak prisline naplate, a u najgorem slučaju i potopljeni trošak.

Vodite se mišlju da je keš kralj i brzo naplaćujte svoja potraživanja te još brže podmirujte svoje dugove. Ne zaboravite! I vi ste nečiji klijent.

Izvor: Poduzetnik.biz

Tags
Back to top button