HSBC udvostručio dobit – Bankar.rs
ANALIZEBANKEEVROPSKE BANKESVE VESTI

HSBC udvostručio dobit

Dobit bankarskog diva HSBC-a više se nego udvostručila u prvoj polovini godine, zahvaljujući ekonomskom oporavku u Britaniji i Hong Kongu, prenose britanski mediji.

Najveća evropska banka po imovini ostvarila je u tom razdoblju dobit pre poreza od 10,8 milijardi dolara (7,8 milijardi funti), dok joj je dobit u istom razdoblju lani iznosila 4,3 milijarde dolara.

Banka sa sedištem u Velikoj Britaniji objavila je da su sve regije na kojima posluje bile profitabilne, prenosi BBC.

Po podacima koje iznose iz te banke, njihovo britansko bankarsko poslovanje u tom razdoblju je ostvarilo više od 2,1 milijarde dolara dobiti pre poreza.

Podstaknuta ekonomskim oporavkom na svoja dva najveća tržišta, Britaniji i Hong Kongu, banka će deoničarima isplatiti dividendu. Nakon što je Bank of England prošlog meseca ukinula ograničenja takvih isplata, HSBC se odlučio na privremenu isplatu dividende deoničarima za prvo polugodište u iznosu od sedam centi po deonici.

HSBC je saopštio da ostaje kod svog programa restrukturiranja, nakon što je u februaru prošle godine najavio da će otpustiti 35 hiljada radnika u okviru plana smanjenja troškova za 4,5 milijardi dolara do 2022. godine.

Tags
Back to top button