Mali objavio koliko će biti povećane plate – Bankar.rs
ANALIZEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Mali objavio koliko će biti povećane plate

Ministar finansija Siniša Mali jutros je najavio povećanje plata i penzija i podsetio da se nastavlja i danas isplata pomoći svim građanima u iznosu od 30 evra.

“Naš cilj je bio da umanjimo posledice pandemije koronavirusa. Želeli smo da ekonomija zadrži optimizam. Pozitivan pogled na stvari, to je ekonomska teorija koja se dobro pokazala u praksi. Mi smo reagovali sa 8 milijardi evra”, kazao je na Mali TV Pink.

Ministar Mali je istakao da je država pomogla značajno privredi.

“Država se nikada nije odgovornije nije ponašala. Kada pogledamo ekonomije drugih država mi smo odlično i pravovremeno reagovali, sa ovim rezultatima bićemo jedna od 3 najjače ekonomije. Danas 2,2 miliona građana dobijaju 30 evra, ostalo nam je još 2 miliona sutra za građane koji su se prijavili.

Svi oni koji su se prijavili za “30+30” u decembru dobijaju još 20 evra bez prijave, a svi oni koji su u međuvremenu postali punoletni i oni koji se nisu prijavili prvi put imaće mogućnost da to učine.

“Sutra na sednici vlade usvajamo budžet za narednu godinu. Povećaćemo plate u javnom sektoru, u zdravstvu, vojsci i socijalnim službama će povećanje plata biti oko 8 odsto, a za ostale 7 odsto, u proseku 7,3 odsto. Takođe od 1. januara, minimalna zarada će biti veća za 9,4 odsto, a to će pogurati prosečnu platu nagore”, naglasio je Mali.

Tags
Back to top button